Oto poradnik, jak smażyć pączki krok, po kroku. Piszemy o tym, co powinnaś wiedzieć, by wyszły idealne pączki, które nie są surowe w środku. Swoimi sekretami podzieliła się z nami Helena.
Zobacz, jaki tłuszcz jest najlepszy do smażenia pączków?
Najlepszy do smażenia pączków jest smalec lub olej rzepakowy.
- Smalec nadaje pączkom niepowtarzalny smak i aromat.
- Olej rzepakowy jest dobrym wyborem dla osób, które nie jedzą smalcu.
Jak smażyć pączki, żeby nie były surowe w środku
Aby pączki nie były surowe w środku, należy przestrzegać kilku zasad. Oto kilka ważnych rad od Heleny:
- Przygotowanie: Przed włożeniem do tłuszczu pączki powinny być dobrze wyrośnięte i puchate.
- Temperatura tłuszczu: Bardzo ważna jest odpowiednia temperatura tłuszczu, w którym smażymy paczki. Musi być odpowiednio wysoka, ale nie zbyt wysoka (piszemy o tym poniżej). Pączki muszą pływać, a nie opaść na dno garnka.
- Naczynie do smażenia: Pączki powinno się smażyć w dużym garnku, tak, by miały wiele miejsca i mogły swobodnie pływać.
- Ilość pączków przy smażeniu: Ważne jest, by pączki smażyć partiami. Muszą swobodnie pływać w tłuszczu.
- Przewracanie pączków: Pamiętaj o tym, żeby obrócić pączki podczas smażenia. Jeśli część zatopiona w tłuszczu jest rumiana, przewracasz, by usmażyć drugą część.
- Smażenie na złoty kolor: Smaż pączki na złoty kolor z obu stron. To zapewni, że pączki będą dobrze usmażone w środku.
Sprawdź, gdzie wylać olej po smażeniu pączków? Na pewno nie do toalety! ← Przeczytaj
Jak usmażyć dobrze pączki? Zadbaj o odpowiednią temperaturę tłuszczu.
Idealna temperatura tłuszczu do smażenia pączków to około 170-180 stopni Celsjusza. Jeśli tłuszcz jest za gorący, pączki szybko się spalą z zewnątrz, a w środku będą surowe. Jeśli tłuszcz jest za zimny, pączki będą nasiąkać tłuszczem i będą tłuste.
Jak długo smażyć pączki?
Czas smażenia pączków zależy od kilku czynników, takich jak:
- temperatura tłuszczu,
- wielkość pączków
- rodzaj ciasta.
Czy pączki należy smażyć pod przykryciem?
Nigdy tego nie rób! Pączków nie smaży się pod przykryciem. Smażenie pod przykryciem może spowodować, że pączki będą parować i nie będą miały chrupiącej skórki.
Triki, które warto znać, by zrobić idealne pączki
- Dodatek spirytusu: Dodatek odrobiny spirytusu do ciasta sprawi, że pączki będą bardziej puszyste.
- Odsączanie: Usmażone pączki wyjmij z tłuszczu i odsącz na papierowym ręczniku.
- Moczenie w rumie: Usmażone pączki można na chwilę zanurzyć w rumie, co doda im aromatu.
Jeśli szukasz dobrego przepisu na pączki, to polecamy: Puszyste pączki od Justyny! Sprawdzony przepis i sekrety udanej receptury.
A może warto zrobić pączki z dziurką? Oto puszyste oponki. Prosty przepis na pączki serowe od Justyny
Jeśli masz przepis lub poradę kulinarną? Podziel się z naszymi Czytelniczkami.
Napisz do nas na:
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.