reklama

Jak usmażyć dobre pączki? Oto 5 sekretów Heleny na idealne drożdżowe kule.

Opublikowano:
Autor:

Jak usmażyć dobre pączki? Oto 5 sekretów Heleny na idealne drożdżowe kule. - Zdjęcie główne

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

ONA gotujeSmażenie pączków to sztuka, która wymaga wprawy i cierpliwości. Oto kilka wskazówek, które pomogą Ci przygotować pyszne, domowe pączki. Helena podzieliła się swoimi trikami.
reklama
reklama

Zobacz, jaki tłuszcz jest najlepszy do smażenia pączków?

Najlepszy do smażenia pączków jest smalec lub olej rzepakowy. 

  • Smalec nadaje pączkom niepowtarzalny smak i aromat. 
  • Olej rzepakowy jest dobrym wyborem dla osób, które nie jedzą smalcu.
Warto kupić olej lub smalec dobrej jakości. W końcu od tego zależy też smak pączków. Tłuszcz powinien być dobrze rozgrzany. 

Jak smażyć pączki, żeby nie były surowe w środku 

Aby pączki nie były surowe w środku, należy przestrzegać kilku zasad. Oto kilka ważnych rad od Heleny:

reklama

  1. Przygotowanie: Przed włożeniem do tłuszczu pączki powinny być dobrze wyrośnięte i puchate.
  2. Temperatura tłuszczu: Bardzo ważna jest odpowiednia temperatura tłuszczu, w którym smażymy paczki. Musi być odpowiednio wysoka, ale nie zbyt wysoka (piszemy o tym poniżej). Pączki muszą pływać, a nie opaść na dno garnka.
  3. Naczynie do smażenia: Pączki powinno się  smażyć w dużym garnku, tak, by miały wiele miejsca i mogły swobodnie pływać.
  4. Ilość pączków przy smażeniu: Ważne jest, by pączki smażyć partiami. Muszą swobodnie pływać w tłuszczu. 
  5. Przewracanie pączków: Pamiętaj o tym, żeby obrócić pączki podczas smażenia. Jeśli część zatopiona w tłuszczu jest rumiana, przewracasz, by usmażyć drugą część.   
  6. Smażenie na złoty kolor: Smaż pączki na złoty kolor z obu stron. To zapewni, że pączki będą dobrze usmażone w środku.  

Sprawdź, gdzie wylać olej po smażeniu pączków? Na pewno nie do toalety! ← Przeczytaj

reklama

Jak usmażyć dobrze pączki? Zadbaj o odpowiednią temperaturę tłuszczu.

Idealna temperatura tłuszczu do smażenia pączków to około 170-180 stopni Celsjusza. Jeśli tłuszcz jest za gorący, pączki szybko się spalą z zewnątrz, a w środku będą surowe. Jeśli tłuszcz jest za zimny, pączki będą nasiąkać tłuszczem i będą tłuste. 

Jak długo smażyć pączki? 

Czas smażenia pączków zależy od kilku czynników, takich jak:

  • temperatura tłuszczu, 
  • wielkość pączków 
  • rodzaj ciasta. 
Smażenie pączków zazwyczaj trwa to około 2-3 minuty z każdej strony. Ważne jest, aby pączki smażyć na złoty kolor, ale nie za długo, żeby nie były suche w środku.

reklama

Czy pączki należy smażyć pod przykryciem?

Nigdy tego nie rób! Pączków nie smaży się pod przykryciem. Smażenie pod przykryciem może spowodować, że pączki będą parować i nie będą miały chrupiącej skórki.

Triki, które warto znać, by zrobić idealne pączki

  • Dodatek spirytusu: Dodatek odrobiny spirytusu do ciasta sprawi, że pączki będą bardziej puszyste.
  • Odsączanie: Usmażone pączki wyjmij z tłuszczu i odsącz na papierowym ręczniku.
  • Moczenie w rumie: Usmażone pączki można na chwilę zanurzyć w rumie, co doda im aromatu.
Dzięki tym wskazówkom na pewno przygotujesz pyszne, domowe pączki, które zachwycą Twoich bliskich.

Jeśli szukasz dobrego przepisu na pączki, to polecamy: Puszyste pączki od Justyny! Sprawdzony przepis i sekrety udanej receptury.

A może warto zrobić pączki z dziurką? Oto puszyste oponki. Prosty przepis na pączki serowe od Justyny

Jeśli masz przepis lub poradę kulinarną? Podziel się z naszymi Czytelniczkami.

Napisz do nas na:  

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Piszemy o wspaniałych kobietach z małych miejscowości. Radzimy i pomagamy. Zdrowie, moda, uroda, związki, rodzicielstwo, kuchnia, horoskop i więcej Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama