reklama

Puszyste oponki. Prosty przepis na pączki serowe od Justyny

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor: | Zdjęcie: canva

Puszyste oponki. Prosty przepis na pączki serowe od Justyny - Zdjęcie główne

Oponki serowe. przepis od Justyny | foto canva

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

ONA gotujePuszyste oponki serowe, które zawsze się udają Oto prosty przepis od Justyny na najlepsze pączki serowe. Znajdziesz tu trik, jak je smażyć, żeby nie były twarde.
reklama
reklama

Szybkie oponki serowe, które wyjdą każdemu 

Przepis od Justyny na oponki serowe jest bardzo prosty. Z nami te pyszne pączki serowe zrobisz bardzo szybko. Mamy też patent na to, by oponki nie były twarde.

Oto potrzebne składniki na oponki serowe? 

Do przygotowania wspaniałych oponek serowych będziesz potrzebować następujące  

SKŁADNIKI

  • 250 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 250 g twarogu
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 2 żółtka
  • 100 g gęstej śmietany 12% w kubeczku lub jogurtu greckiego
  • oraz: około 1,5 litra oleju do smażenia, np. słonecznikowego, rzepakowego lub 1,5 kg smalcu

Przepis na oponki zwykłe. Takie, jak robi babcia. Krok, po kroku

reklama

Ten przepis jest prosty. To tradycyjne, zwykłe oponki, takie robiła nasza babcia. 

Oto jak  przygotować serowe pączki z dziurką. 

PRZYGOTOWANIE

  1. Mąkę przesiać razem z sodą, 
  2. Dodać przeciśnięty przez praskę lub zmielony ser, cukier, wanilię, żółtka oraz śmietanę lub jogurt. 
  3. Połączyć składniki i zagnieść gładkie ciasto. 
  4. Wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkować na placek o grubości około 1 - 1,5 cm. 
  5. Wierzch oprószyć mąką gdyby się kleił. 
  6. Wyciąć szklanką kółka o średnicy około 6 - 7 cm, 
  7. w środku nakrętką wyciąć mniejsze kółeczka. 

Jak smażyć oponki, by nie były twarde? Justyna Zawieja podpowiada  

reklama

Smażenie oponek jest bardzo ważnym etapem. Ważne, by nie popełnić błędu, który może sprawić, że oponki będą twarde.

Oto jak smażyć oponki, by nie były twarde.

  1. Nagrzać tłuszcz do około 175 stopni C. 
  2. Wkładać po kilka oponek. Pamiętaj, by nie wkładać od razu wszystkich oponek. To błąd, który popełniają osoby, które smaż pierwszy raz serowe pączki. Każdy z nich powinien się swobodnie unosić na tłuszczu. 
  3.  Smażyć oponki na złoty kolor przez około 1 minutę z każdej strony. 
  4. Odkładać na ręczniki papierowe.

Zobacz, co zrobić z olejem po smażeniu. Nie wylewaj go do zlewu!

reklama

Jak zrobić dobre oponki serowe, wskazówki 

  • Po usmażeniu oponki możesz maczać w lukrze lub posypać cukrem pudrem. Pamiętaj jednak, by oponki nie były gorące, ale przestudzone
  • Oponki udadzą się również jeśli użyjemy 2 całych jajek zamiast żółtek i śmietany. Można 
To kolejny przepis, jakim podzieliła się z nami Justyna Zawieja. Bardzo Jej za to dziękujemy. Więcej przepisów od Justyny znajdziesz po tym linkiem

Oto inne znakomite przepisy na słodkości

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Piszemy o wspaniałych kobietach z małych miejscowości. Radzimy i pomagamy. Zdrowie, moda, uroda, związki, rodzicielstwo, kuchnia, horoskop i więcej Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama