Karnawał i Tłusty Czwartek, to czas, gdy możemy sobie pofolgować i nie patrzeć na kalorie. Dlatego warto właśnie w tym czasie smażyć pączki serowe, czyli oponki.
Szybkie oponki serowe, które wyjdą każdemu
Przepis od Justyny na oponki serowe jest bardzo prosty. Z nami te pyszne pączki serowe zrobisz bardzo szybko. Mamy też patent na to, by oponki nie były twarde.
Oto potrzebne składniki na oponki serowe?
Do przygotowania wspaniałych oponek serowych będziesz potrzebować następujące
SKŁADNIKI
- 250 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 250 g twarogu
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 2 żółtka
- 100 g gęstej śmietany 12% w kubeczku lub jogurtu greckiego
- oraz: około 1,5 litra oleju do smażenia, np. słonecznikowego, rzepakowego lub 1,5 kg smalcu
Przepis na oponki zwykłe. Takie, jak robi babcia. Krok, po kroku
Ten przepis jest prosty. To tradycyjne, zwykłe oponki, takie robiła nasza babcia.
Oto jak przygotować serowe pączki z dziurką.
PRZYGOTOWANIE
- Mąkę przesiać razem z sodą,
- Dodać przeciśnięty przez praskę lub zmielony ser, cukier, wanilię, żółtka oraz śmietanę lub jogurt.
- Połączyć składniki i zagnieść gładkie ciasto.
- Wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkować na placek o grubości około 1 - 1,5 cm.
- Wierzch oprószyć mąką gdyby się kleił.
- Wyciąć szklanką kółka o średnicy około 6 - 7 cm,
- w środku nakrętką wyciąć mniejsze kółeczka.
Jak smażyć oponki, by nie były twarde? Justyna Zawieja podpowiada
Smażenie oponek jest bardzo ważnym etapem. Ważne, by nie popełnić błędu, który może sprawić, że oponki będą twarde.
Oto jak smażyć oponki, by nie były twarde.
- Nagrzać tłuszcz do około 175 stopni C.
- Wkładać po kilka oponek. Pamiętaj, by nie wkładać od razu wszystkich oponek. To błąd, który popełniają osoby, które smaż pierwszy raz serowe pączki. Każdy z nich powinien się swobodnie unosić na tłuszczu.
- Smażyć oponki na złoty kolor przez około 1 minutę z każdej strony.
- Odkładać na ręczniki papierowe.
Zobacz, co zrobić z olejem po smażeniu. Nie wylewaj go do zlewu!
Jak zrobić dobre oponki serowe, wskazówki
- Po usmażeniu oponki możesz maczać w lukrze lub posypać cukrem pudrem. Pamiętaj jednak, by oponki nie były gorące, ale przestudzone
- Oponki udadzą się również jeśli użyjemy 2 całych jajek zamiast żółtek i śmietany. Można
Oto inne znakomite przepisy na słodkości
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.