reklama
reklama

Jak naturalnie wzmocnić odporność, radzi pani dietetyk.

Opublikowano:
Autor:

Jak naturalnie wzmocnić odporność, radzi pani dietetyk. - Zdjęcie główne

naturalnie wzmocnić odporność,

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

ONA RADZI Możecie same, naturalnie wzmocnić odporność. Agata Szalewska - dietetyk kliniczno-sportowy podpowiedziała nam, które składniki diety powinniśmy wykorzystać w przygotowaniu układu immunologicznego (układu odpornościowego) do walki z infekcjami. Przygotowaliśmy też dla Was przepisy na rozgrzewający napój imbirowy z cytryną.
reklama

Jak wzmocnić nasz układ immunologiczny? To pytanie nurtuje większość z nas szczególnie w dobie pandemii. W sezonie jesienno-zimowym, gdy jesteśmy bardziej narażeni na różnego rodzaju zakażenia. Nawet łagodne przeziębienie potrafi bowiem zaburzyć stan równowagi organizmu i wytrącić z normalnego życia na kilka dni. Nie mówiąc już o zapaleniu gardła, oskrzeli, anginie czy też grypie. Warto więc zatem pomyśleć o przygotowaniu układu immunologicznego (układu odpornościowego) do walki z infekcjami. 

Jak wzmocnić układ odpornościowy w naturalny sposób?

Za skłonność do zapadania na infekcje odpowiada nasz układ odpornościowy. Jeśli jest słaby, nie potrafi się bronić przed atakiem drobnoustrojów. Ale można temu skutecznie zapobiegać poprzez wprowadzenie do życia niewielkich zmian, aby ustrzec się przed chorobą, mimo że wszyscy dookoła kichają i kaszlą. Na budowanie naszej odporności duży wpływ ma styl życia i dieta. Warto do niej wprowadzić kilka składników, o których przeczytasz poniżej.

Na co pomaga imbir i jak wzmacnia nasz układ odpornościowy?

Imbir słynie ze swoich właściwości rozgrzewających, jest niezastąpiony w walce z przeziębieniem. Jest on szczególnie popularny jako dodatek do herbat oraz wielu potraw kuchni indyjskiej i tajskiej. Leczy przeziębienia i przynosi ulgę chorym bolącym stawom w czasie grypy, bo jest bogaty w substancje przeciwzapalne. Dane literaturowe wskazują na właściwości przeciwbakteryjne imbiru. Naukowcy, dowiedli, że metanolowy ekstrakt z kłącza imbiru hamuje rozwój wielu bakterii, m.in. gronkowca złocistego. Jest to powszechna bakteria gram-dodatnia bytująca w jamie nosowo-gardłowej i na skórze ludzi, atakuje zwłaszcza przy obniżonej odporności. Są też badania, które wskazują jego skuteczne działanie w walce z takimi szczepami bakterii, jak: Salmonella, Listeria czy Campylobacter. Wywołują one groźne zatrucia pokarmowe, stąd zasadne jest jedzenie imbiru przy delektowaniu się sushi i owocami morza.

Jak przygotować napój imbirowy, który wzmocni odporność

Napój lub napar imbirowy idealni rozgrzeje Cię w zimowe wieczory i wzmocni odporność. 

Do przygotowania napoju lub naparu imbirowego potrzebujesz:

  • 1 kawałek imbiru
  • ½ cytryny
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżeczki miodu

Przygotowanie naparu imbirowego

  • Obierz imbir i pokrój w drobne plasterki
  • Cytrynę (najlepiej kup cytrynę BIO) wyszoruj szczoteczką skórkę, a następnie, sparz zagotowaną wodą, pokrój w plasterki
  • Plasterki cytryny i plasterki imbiru włóż do szklanki i zalej gorącą wodą
  • Odczekaj kilka minut i dodaj miód, wymieszaj. Najlepiej pij gorący napój, ale można też zimny.

UWAGA! Po rozgrzewających napojach lepiej zostać w domu. Rozgrzany organizm nie powinien być wystawiony na zimno.

Rozgrzewająca kurkuma i jej właściwości.

Kurkuma to przyprawa o wielu dobroczynnych właściwościach. Jest znana w kuchni indyjskiej nie tylko przez swoje walory smakowe, ale także właściwości rozgrzewające i wspomagające pracę naszego układu odpornościowego. Zawarta w jej składzie kurkumina jest jednym z najmocniejszych, naturalnych przeciwutleniaczy o silnym działaniu przeciwzapalnym, przeciwwirusowym, przeciwbakteryjnym i antynowotworowym. 

Jak stosować kurkumę?

Możecie kukrumę dodawać do potraw. Dziennie powinniśmy spożywac około ¼ łyżeczki sproszkowanej przyprawy, chyb, że mamy przeciwskaznia. Kurkumy nie powinny spożywać np. kobiety w ciąży oraz diabetycy.Kurkumę możecie też dodać do napoju imbirowego, którego przepis podajemy wyżej, albo do mleka z czosnkiem.  Kukrumę możecie też wykorzystać do naturalnych maseczek na twarz, które możecie zrobić w domu.

Co to jest „witamina słońca”

Tak się popularnie określa witaminę D, bo to właśnie promienie słoneczne pobudzają jej wydzielenie w organizmie. Niestety, w naszej strefie klimatycznej mamy za mało słońca. Efekt? Jak się okazuj niedobór tej cennej witaminy dotyczy ok. 90 % Polaków. Jej nieodpowiednia podaż może powodować obniżenie odporności oraz wzrost zachorowań. Gdzie ją znajdziemy? Występuje ona w nielicznych pokarmach, głównie w tłustych rybach morskich: łososiu, makreli, śledziu i tuńczyku. Niestety jej ilości w pożywieniu są śladowe, dlatego w okresie jesienno-zimowym - według WHO (Światowej Organizacji Zdrowia) - zalecana jest dla wszystkich suplementacja (około 2.000 jednostek dziennie). Zawsze jednak dawkę warto skonsultować z lekarzem lub dietetykiem, ponieważ schorzenia o podłożu autoimmunologicznym lub otyłość mogą wymagać ustalenia indywidualnego dawkowania. 

Czosnek w walce z bakteriami

 

Jest najbardziej znaną i najpopularniejszą metodą wspomagającą organizm w walce z drobnoustrojami. Przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Stosowaną już przez nasze babcie. I słusznie, ponieważ badanie przeprowadzone na Uniwersytecie Medycznym Maryland wykazało korzystny wpływ działania czosnku na odporność. Jak się okazało osoby, które go przyjmowały, znacznie rzadziej zapadły na infekcje, a jeśli już chorowały, to powrót do zdrowia przebiegał szybciej.

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
reklama
reklama