Po czym poznać, że ryba jest świeża? Jak kupić dobrą mrożoną rybę? Zapytałyśmy o to specjalistę, czyli mistrza kuchni - Piotra Kluskę.
Zbadaj śluz świeżej ryby i sprawdź oczy
Wbrew pozorom kupowanie ryby wcale nie jest takie proste. W przedświątecznym szale można dać się łatwo oszukać i kupić rybę, która nie jest pierwszej świeżości. Na szczęście nasz specjalista ma kilka sprawdzonych patentów i sposobów na sprawdzenie świeżości.
Oto co musisz zrobić:
- Sprawdź śluz. Śluz powinien być przezroczysty.
- Popatrz rybie w oczy. Bardzo ważne jest jakie ryba ma oczy. Świeża ryba powinna je mieć wypukłe i błyszczące.
- Naciśnij rybę. Jej usza powinna być bardzo sprężysta. Po naciśnięciu musi wrócić do swojego pierwotnego kształtu. Jeśli ryba nie jest świeża, gdy ją naciśniesz, zapadnie się.
- Sprawdź skrzela. Skrzela powinny być krwistoczerwone, z wyraźnie zaznaczonymi listkami skrzelowymi, pozbawione jakichkolwiek plam czy ubytków.
Płać za rybę, a nie zamrożoną wodę
Rybę z zamrażarki też należy dobrze zbadać. Ważna jest grubość warstwy lodu. Im jej mniej, tym lepiej. By ryba się nie psuła potrzebna jest niewielka warstwa pokrywy lodowej, zaledwie kilka procent.
- Sprawdź warstwę lodu. Nigdy nie kupuj ryby, która pokryta jest wielką skałą lodową. Płacisz za zamrożoną wodę, a nie rybę.
- Sprawdź dobrze warunki przechowywania. Ryba musi być cała w zamrażarce. Ani kawałek nie powinien być miękki.
- Sprawdź datę ważności. To nie prawda, że jak coś jest zamrożone, może być w takiej postaci długo i jest dobrej jakości. Warto więc sprawdzić czy ryba nie jest przeterminowana.
Do ryb mrożonych dodaje się związki fosforu
Warto czytać etykiety, które są na zapakowanych rybach. Oto, co trzeba sprawdzić:
- Sprawdź jaką rybę kupujesz. Bardzo ważne jest, aby dowiedzieć się czy kupujesz rybę hodowlaną, czy złowioną w morzu.
- Sprawdź nazwę. Warto też sprawdzić nazwę. Nie tylko polską, ale również łacińską. To bardzo ważne jaką rybę kupujesz, bo niektóre ryby nie są tak naprawdę rybami, albo mają więcej składników trujących niż odżywczych.
- Sprawdź skład. Tak, tak - dobrze czytasz. To nieprawda, że ryba składa się tylko z ryby. Bardzo często do ryb mrożonych dodawane są związki fosforu. Robi się to po to, aby związać wodę. Jeśli kupisz taką rybę musisz wiedzieć, że ma ona mniej tkanki mięsnej.
Jak widzisz kupowanie ryby wcale nie jest takie proste. warto podzielić się radami naszego specjalisty z rodziną i koleżankami. Udostępnij Im ten tekst.
Nie przegap innych ciekawych porad i tematów. Dołącz do nas na Facebooku.
Przeczytaj też
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.