reklama

Świetne przepisy na rozgrzewający krem dyniowy z gruszką i placuszki z cukinii

Opublikowano:
Autor:

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

ONA RADZIMam dla Was kolejne świetne przepisy od Justyny. Tym razem jest to pyszny obiad wegetariański. Dowiecie się jak zrobić krok po kroku dwa dania: krem dyniowy z gruszką i placuszki z dyni.
reklama

Sezon na dynię i cukinię trwa w najlepsze, więc to dokonały moment, aby wyczarować pyszne dania z ich udziałem. Ponieważ poza walorami smakowymi, to również skarbnice witamin oraz wielu innych składników odżywczych, tak bardzo potrzebnych naszemu organizmowi w sezonie jesiennym.

reklama

Niesamowite właściwości dyni. Zawiera witaminy i minerały

Dynia to warzywo bogate w wiele składników odżywczych, zawiera witaminy i minerały niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dzięki zawartości witaminy A,C i E  korzystnie wpływa na kondycję skóry oraz wzrok. Dodatkowo wykazuje właściwości obniżające ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu. Co ważne obróbka termiczna czyli gotowanie, pieczenie lub smażenie nie powodują obniżenia tychże wartości.

Dynia to doskonały element diety dla osób dbających o szczupłą sylwetkę w 100 gramach znajduje się jedynie 26 kcl, a zawarty w niej błonnik zapewnia poczucie sytości. 

Sezon na dynie trwa od września do listopada, więc teraz mamy doskonały moment, aby wyczarować z niej pyszności. A możliwości mamy naprawdę wiele poczynając od zup, powideł, gulaszu, a na frytkach i muffinkach kończąc. Dynia ma tak wszechtronne zastosowanie, że doskonale sprawdzi się jako składnik słodkich deserów i dań wytrwanych.

reklama

Prosty przepsi na pyszny krem dyniowy z gruszką

Dziś proponujemy dynię właśnie w wersji wytrawnej w postaci pysznego i rozgrzewającego kremu z dodatkiem gruszek i papryki autorstwa Justyny Zawieji. 

SKŁADNIKI

  • 700 g pieczonej dyni (około 1 kg surowej, ze skorupą)
  • 3 gruszki
  • 1/2 cebuli, pokrojonej w kosteczkę
  • 3 czerwone papryki
  • 1 marchew, 1 pietruszka
  • 1/2 szklanki gorącego bulionu drobiowego lub jarzynowego
  • 1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej + do podania
  • 1/2 łyżeczki cynamonu w proszku + do podania
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz
WYKONANIE

  1. Dynię opłukać i pokroić na 2 - 3 mniejsze kawałki (razem ze skorupą). Ułożyć na blaszce do pieczenia i piec w temp. 180 stopni C przez około 20 - 30 minut, lub do czasu aż cały miąższ będzie miękki, ale jednocześnie jędrny. Obok gruszki, cebulę, paprykę.
  2.  Z dyni oraz pozostałych warzyw odciąć skorupę, pozostawiając sam miąższ, odmierzyć 700 g upieczonej dyni, miąższ pokroić w 1,5 cm kostkę. Gruszki obrać i wyciąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki.
  3. W dużym rondlu lub garnku z grubym dnem ugotować bulion, dodać cebulę. Smażyć na bardzo małym ogniu przez około 10 minut, aż cebula się zeszkli (nie rumienić). Dodać kawałki gruszki i smażyć przez około 4 - 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodać pokrojoną dynię i smażyć jeszcze przez około 3 - 4 minuty, mieszając od czasu do czasu.
  4. Zmiksować na gładki mus i umieścić go z powrotem w garnku. Gotować przez 1 - 2 minuty następnie przelać do naczynia z dynią i doprawić solą. Zagotować i zdjąć z ognia. Podawać gorącą, posypaną świeżo zmielonym czarnym pieprzem i innymi przyprawami do smaku – kurkumą, cynamonem i gałką muszkatołową. Do zupy podać patyki z ciasta francuskiego i kawałki grillowanej gruszki (niekoniecznie).

Jaką cukinię kupić, by była dobra na placuszki

Cukinia to warzywo lekkostrawne, które zawiera dośc sporo minerałów i witamin min. potas, żelazo, magnez oraz witaminę C, K oraz witaminy z grupy B. Zdecydowanie bardzo dużą zaletą tego warzywa jest fakt, że nie kumuluje metali ciężkich oraz azotów i tym samym zaliczana jest do tzw. warzyw ekologicznych. Najlepiej wybierać młodą cukinię, której skórka jest jeszcze bardzo cienka, a komory z nasionami jeszcze się nie wykształciły. Kupujmy więc taką, ktorej długość nie przekracza 20 cm, wtedy cukini nie musimy obierać, ani usuwać z niej pestek.  

reklama

Jak zrobić pyszne i zdrowe placuszki z cukinii? Prosty przepis 

Cukinia podobnie jak dynia to warzywo bardzo wszechstronne i dodatkowo bardzo proste w obróbce. Możemy z niej przyrzadzić makaron warzywny, gulasz, leczo, pasztet czy placki. To własnie cukinię w postaci pysznych placuszków poleca nasza eksperta kulinarna Justyna Zawieja. Placuszki z cukinii to pyszna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnych mięsnych kotletów.

SKŁADNIKI

  • 3 łyżki (30 g) mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
  • 300 g cukinii (1 mała)
  • 1/4 niedużej cebuli
  • 1 łyżka koperku lub świeżych ziół lub natki pietruszkiolej roślinny lub oliwa
WYKONANIE

  1. Mąkę wsypać do miski, wymieszać ze szczyptą soli, świeżo zmielonym pieprzem, a następnie z roztrzepanym jajkiem (najlepiej za pomocą rózgi). Wlać mleko i wymieszać na jednolite ciasto.
  2. Odważyć potrzebną ilość cukinii (nie więcej!). Umyć, osuszyć, odciąć końce i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Tak samo zetrzeć cebulę. Cukinię i cebulę po starciu delikatnie odcisnąć w dłoniach z nadmiaru wody.
  3. Cukinię i cebulę oraz posiekaną zieleninę dodać do ciasta i wymieszać łyżką.
  4. Rozgrzać patelnię z olejem lub oliwą. Nakładać po łyżce (nie więcej!) masy i smażyć placuszki przez około 2 - 3 minuty. Gdy będą ładnie zrumienione, przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze przez około 2 minuty.

    Zobacz też inne przespisy Justyny:

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama