reklama

W polskich sklepach pojawiło się nowe warzywo. Czym jest zucchiolo?

Opublikowano:
Autor: | Zdjęcie: Adobe Stock

W polskich sklepach pojawiło się nowe warzywo. Czym jest zucchiolo? - Zdjęcie główne

foto Adobe Stock

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

ONA wieZucchiolo zaskakuje swoim wyjątkowym smakiem i wszechstronnym zastosowaniem w kuchni. Warto je poznać i spróbować, jakie możliwości kulinarne oferuje.
reklama

Odwiedzając osiedlowe warzywniaki lub stoiska z warzywami w supermarketach, możemy natknąć się na nowe, intrygujące warzywo. Na polskim rynku pojawiło się zucchiolo, choć przypomina dynię, nią nie jest. Zucchiolo to krzyżówka ogórka z cukinią. 

Fenomen zucchiolo na TikToku

Zucchiolo zdążyło już podbić TikToka. W aplikacji można znaleźć mnóstwo filmików poświęconych temu nowemu warzywu na naszym rynku. Użytkownicy dzielą się przepisami, pokazują jak je spożywać oraz jakie potrawy można z niego przygotować. Popularność zucchiolo w mediach społecznościowych świadczy o jego rosnącej popularności.

Skąd pochodzi zucchiolo?

Ta nowość wśród warzyw przywędrowała do Polski z Hiszpanii. Zucchiolo swym wyglądem przypomina małą zieloną lub żółtą dynię o rozmiarach od 7 do 10 cm. Warzywo to zostało stworzone przez grupę biotechnologiczną Beyond Seeds. Początkowo uprawiane było wyłącznie w Ameryce Południowej, jednak eksperci odkryli, że odmiana doskonale radzi sobie także w szklarniach w klimacie śródziemnomorskim. Od tamtej pory zucchiolo hodowane jest również w Hiszpanii i eksportowane do innych krajów europejskich.

reklama

Wszechstronność zucchiolo w kuchni

Jedną z głównych zalet zucchiolo jest jego wszechstronność. Można je jeść na surowo, gotowane, pieczone lub grillowane. Dzięki miękkiej skórce zucchiolo nie wymaga obierania i może być spożywane w całości. To warzywo jest idealne zarówno do sałatek, jak i do dań na ciepło, co czyni je wszechstronnym dodatkiem do wielu potraw.

Składniki odżywcze zucchiolo

Grupa biotechnologiczna Beyond Seeds podkreśla, że zucchiolo zawiera cenne składniki odżywcze, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Wśród nich znajdziemy: błonnik pokarmowy, witaminę A, C, B, jod, magnez, żelazo, fosfor, potas i sód.

Ile kosztuje zucchiolo?

Cena tego warzywa rozpoczyna się od około 4 zł za sztukę. Biorąc pod uwagę jego wszechstronność i wyjątkowy smak, zucchiolo może stać się kulinarnym hitem w wielu polskich domach. 

reklama

Żródło: NOIZZ/Radio ZET/zywienie.medonet.pl

Przeczytaj także:

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama