Aby przygotować tradycyjną matchę, potrzebujesz kilku podstawowych narzędzi i składników:
Co jest potrzebne do przyrządzenia matchy:
- Proszek matcha. (Ja swój kupiłam przez internet za około 20 zł.)
- Woda – przegotowana, ale lekko schłodzona (około 70-80°C).
- Chasen – bambusowa miotełka do ubijania matchy (Ja używam spieniacza do mleka, można też użyć zwykłej trzepaczki).
- Chawan – miseczka do matchy (choć zwykła miseczka lub szklanka również się sprawdzi).
- Sitko – do przesiania matchy, aby uniknąć grudek. (opcjonalne)
Kroki przygotowania:
- Odmierzam około 1–2 łyżeczek proszku matcha (około 1–2 g) i przesiewam ją przez drobne sitko do miseczki. To pomoże usunąć grudki i sprawi, że matcha lepiej się rozpuści.
- Gotuję wodę, do około 70-80°C. Wlewam około 60–80 ml wody do miseczki z matchą.
- Za pomocą bambusowej miotełki (chasen) lub spieniacza do mleka szybko ubijam matchę w wodzie w kształcie litery "W". Ubijaj energicznie przez około 20-30 sekund, aż utworzy się delikatna pianka na powierzchni.
- Gotowa matcha ma piękną, jasnozieloną piankę na wierzchu i gładką konsystencję. Pij ją od razu po przygotowaniu, aby cieszyć się pełnią smaku.
Jeśli wolisz matcha latte, możesz dodać do matchy ciepłe lub zimne mleko (krowie, migdałowe, owsiane itp.), a także trochę miodu lub syropu klonowego dla słodyczy.
Przygotowanie matchy to także pewien rytuał relaksu i koncentracji, który ma swoje korzenie w japońskiej ceremonii herbacianej.
Zobacz także:
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.