Rybi tłuszcz zawiera kwasy Omega-3, które mają zbawienny wpływ na nasz organizm. Obniżają poziom złego cholesterolu i ciśnienia, zmniejszają ryzyko rozwoju miażdżycy, zapobiegają rozwojowi zwyrodnienia plamki żółtej, dzięki czemu chronią nasz wzrok. Najwięcej kwasów omega – 3 znajduje się w tłustych rybach morskich, takich jak makrele, łososie, sardynki, tuńczyki czy śledzie. Według zaleceń – powinniśmy jeść je co najmniej dwa razy w tygodniu.
Większy mózg
Dieta bogata w ryby ma także zbawienny wpływ na nasz mózg. Badania pokazują, że jedzenie dużej ilości morskich stworzeń może uchronić nas przed demencją. Samo jedzenie ryb zwiększa również objętość naszego mózgu. Zjadanie przynajmniej raz w tygodniu ryb – surowych, gotowanych lub pieczonych – zwiększa ilość istoty szarej w mózgu, w obszarach związanych z zapamiętywaniem. Co ważne – proces ten nie jest ściśle powiązany z kwasami omega -3, dlatego sama ich suplementacja nie wystarczy. Nie powinniśmy pomijać ryb również w diecie naszych dzieci. Mają one bowiem kluczowe znaczenie dla procesu zapamiętywania i uczenia się.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.