Teraz Czytasz
Alergia na mleko. Jak je zastąpić?

Alergia na mleko. Jak je zastąpić?

Mleko jest przede wszystkim źródłem białka, ale także składników mineralnych (wapnia, fosforu, magnezu, cynku, żelaza) i witamin (A, D, E, i z grupy B). Niestety to jeden z produktów, które najczęściej wywołują alergie.

Objawy alergiczne mogą wystąpić nie tylko po spożyciu mleka krowiego, ale także po mleku kozim i owczym. Nie powinny go spożywać osoby z nietolerancją laktozy (czyli cukru mlecznego) – wyjaśnia dietetyczka Hanna Sroczyńska. Jak sobie radzić w takiej sytuacji? Jakich produktów powinno się unikać? Czym można zastąpić te najczęściej stosowane?

Produkty zawierające mleko:

  • ciasta, herbatniki, biszkopty, batony, torty
  • pieczywo, gotowe pieczywo bezglutenowe
  • twarogi i inne sery
  • jogurty, kefiry, maślanki, mleko w tubce, mleko o obniżonej zawartości laktozy, śmietanki do kawy, napoje mleczne
  • masło, margaryny twarde i miękkie
  • czekolada i słodycze (krówki, toffi), lody
  • pasztety, dipy, pasty, chrzan w słoiczku
  • gotowe batony zbożowe, musli, granole, batoniki z musli, kaszki dla dzieci
  • wędliny (salami), parówki, przetwory mięsne i rybne (tuńczyk w puszce)
  • słone przekąski, chipsy i chrupki
  • pizze, makarony, tortille
  • zupki w proszku
  • niektóre leki i witaminy

Pod jakimi nazwami występuje mleko w produktach spożywczych?

Nie zawsze producenci na etykietach piszą, że produkt zawiera mleko. Czasami używają innych określeń. Dlatego warto je znać i czytać bardzo wnikliwie skład produktu. – W gotowych produktach spożywczych mleko może występować pod postacią takich określeń jak: kazeina, kazeinian, kazeinian sodu, hydrolizat kazeiny, mleko skondensowane, masło grani, laktoglobuliny, laktoza, słodziki na bazie serwatki, serwatka, maślanka, jogurt – tłumaczy dietetyczka.

Co możemy używać zamiast mleka krowiego

Na szczęście dla osób uczulonych na mleko na rynku można znaleźć wiele produktów, którymi możemy zastąpić biały napój.

Do wypieków, naleśników, pieczywa możemy użyć:

  • mleko ryżowe, owsiane, orkiszowe, z quinoa, amarantusowe, makowe, kokosowe
  • soki owocowe np. naturalny sok jabłkowy lub sok ze słodkiej pomarańczy
  • wywar warzywny lub bulion (do wypieków wytrawnych)
  • woda mineralna (do pieczywa, ciast drożdżowych, babeczek)
  • woda gazowana (do naleśników)

Do deserów (budynie, mleczka smakowe, koktajle)

  • mleko ryżowe, owsiane, orkiszowe, z quinoa, amarantusowe, makowe, kokosowe
  • sok owocowy pół na pół z mlekiem (do budyniu)
  • kompot (do budyni, koktajli)
  • śmietany roślinne: owsiana, ryżowa, migdałowa (do koktajli)

Co możemy użyć zamiast lodów mlecznych możemy kupić lub samemu zrobić:

  • sorbety owocowe
  • zamrożone owoce, np. banan, truskawki i musy owocowe

Co możemy użyć zamiast śmietany:

  • śmietany roślinne: owsiana, orkiszowa, kokosowa i migdałowa (jeśli nie ma uczulenia na orzechy)
  • domowe śmietany bezglutenowe: owsiana, jaglana, ryżowa

Co możemy zamiast masła:

Do smarowania:

  • oliwa z oliwek lub inny olej roślinny z pierwszego tłoczenia
  • margaryny roślinne (wegańska bio, bez tłuszczów trans)
  • avocado
  • majonez wegański
  • pasty warzywne, humusy

Do wypieków:

  • olej z pestek winogron, olej rzepakowy, olej kokosowy
  • margaryny roślinne bezmleczne, wegańskie
  • smalec dobrej jakości

Zamiast sera żółtego:

  • płatki drożdżowe (do pizzy, zapiekanek, krokietów, zup, do panierki)
  • beszamel (do zapiekanek makaronowych, warzywnych, pizzy)
  • gotowe sery wegańskie (należy dokładnie sprawdzić ich skład)

Zamiast sera białego:

  • pasty z migdałów, orzechów

PRZYKŁADOWE PRZEPISY

DOMOWE MLEKO OWSIANE
(przyda się np. do przygotowania deseru, na który przepis podajemy poniżej).

Mleko to jest idealne dla osób z alergią na białko mleka krowiego. Daktyle stanowią źródło żelaza oraz witamin z grupy B2, natomiast owies to zboże, które dostarczy cennego błonnika pokarmowego. – Koszt zakupu 1l mleka owsianego w kartonie to 8-10 zł, a koszt wytworzenia 1l mleka domowym sposobem wynosi około 3 zł – podkreśla Hanna Sroczyńska.

SKŁADNIKI

  • 250 g płatków owsianych
  • 750 ml przegotowanej schłodzonej wody

dodatkowo:

  • 1 łyżeczka pasty z wanilii lub ziarenek z 1 laski wanilii
  • 5 suszonych daktyli (niesiarkowanych)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Płatki owsiane wraz z daktylami zalewamy porcją 250 ml zimnej, przegotowanej wody i odstawiamy na noc.

Następnie całość dopełniamy 500 ml wody, umieszczamy w blenderze i miksujemy.

Powstały płyn partiami przecedzamy przez gęste sito wyłożone gazą, czynność wykonujemy 2-3 krotnie w zależności od tego, jak gęste mleko chcemy otrzymać.

Gotowe mleko doprawiamy wanilią, mieszamy.

Przechowujemy w szklanej butelce w lodówce przez 2- 4 dni.

Zobacz również

Przed użyciem dokładnie wstrząsamy butelką.

PLACUSZKI Z KASZY MANNY

Placuszki z kaszy manny są smaczne, proste w wykonaniu, świetne zarówno na śniadanie, jak i na podwieczorek. Ich ciasto jest bardzo delikatne, więc smażymy je na umiarkowanym ogniu, tak aby nie było problemów z ich przełożeniem na drugą stronę.

SKŁADNIKI

  • 250 ml mleka owsianego
  • 2 łyżki syropu klonowego lub daktylowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1 łyżka wody
  • 200 g kaszy manny
  • szczypta soli morskiej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Mleko, ekstrakt waniliowy, syrop klonowy, wodę i olej mieszamy razem w misce.

Dodajemy kaszę mannę, proszek do pieczenia i szczyptę soli, miksujemy. Odstawiamy ciasto na 5 minut (zgęstnieje).

Smażymy placuszki z dodatkiem oleju na rozgrzanej patelni, na średnim ogniu. Na górnej warstwie placka powinny pojawić się pęcherzyki powietrza. Czekamy, aż spód się zarumieni. Przekładamy placki na drugą stronę. Dosmażamy.

Podajemy z ulubioną konfiturą lub owocami.

Jaka jest twoja reakcja?
Ale Super!
0
Ciekawy
0
Pomocny
0
Smutny
0

© 2019 magazynona.pl - wszelkie prawa zastrzeżone.

Do Góry