Teraz Czytasz
Jak przygotować wodę smakową?

Jak przygotować wodę smakową?

Jak przygotować wodę smakową?

Jak przygotować wodę smakową? Od roku nie kupuję wody w butelkach, piję „zwykłą kranówkę”. Latem przygotowuję z niej, dosłownie w kilka minut, pyszne wody smakowe. Jak to zrobić? Bardzo łatwo.

Moja ulubiona na letnie upały. Zdrowa, tania i zawsze świeża, ponieważ sama ją przygotowuję. Od jakiegoś czasu zrezygnowałam z picia wody butelkowej. Przygotowuję moje wody smakowe z „kranówki”. Dlaczego? Po pierwsze, bo woda z kranu jest zdrowa. Po drugie tygodniowo z córką wypijamy około czterech zgrzewek wody, co daje 24 butelki. Pomijam koszt zakupu ( niemały około 40 zł.), kilogramy, które musimy „dotargać” ze sklepu, ale tygodniowo przeze mnie 24 plastikowe butelki trafiają do kosza!

Ponieważ „wzięłam plastikowy rozwód” to staram się ten produkt maksymalnie eliminować z życia mojej rodziny. Zaczęłam od picia wody z kranu. Postanowiłam jej smak jednak „trochę podkręcić”, a lato świetnie się do tego nadaje, poniżej kilka świeżych, smacznych i zdrowych przepisów.

Jak przygotować wodę smakową – owocowe szaleństwo.

Do przygotowania wód smakowych najlepsze są owoce. Staram się wykorzystywać sezonowe, a latem ich wybór jest ogromny. Oprócz tego można użyć także np. laskę wanilii, korę cynamonu, wodę pomarańczową czy różaną, miętę, bazylię, rozmaryn oraz mój ulubiony zielony ogórek.

Woda z owocami

Truskawki, maliny, ananas, melon, arbuz, pomarańcze i wszystko owocowe co nam do głowy przyjdzie. Możemy wrzucić pokrojone owoce (albo w całości np. maliny) do dzbanka lub zrobić z nich owocowe szaszłyki. Zanurzone w wodzie będą świetnie wyglądać, a przy tym ułatwią jej nalewanie. Wodę najlepiej pić zimną. Dlatego można dorzucić kilka kostek lodu (oczywiście samodzielnie zrobionego), oprócz schłodzenia napoju może mu nadawać również smaku jeśli przygotujemy np. kostki z sokiem malinowym.

Woda z ogórkiem i limonką

Moja ulubiona to woda z dodatkiem mięty, limonki i świeżego ogórka. Jest bardzo orzeźwiająca, już sam zapach sprawi, że odzyskamy energię w upalne dni.

jak przygotować wodę smakową

Jak przygotować wodę smakową – aromaty orientu.

Woda z cynamonem

Osobom lubiących cynamon ta woda przyniesie dużo przyjemności. Wystarczą 2-3 laski na litrową karafkę, by poczuć delikatny smak. Ja dodaję jeszcze do smaku plastry pomarańczy, idealne połączenie.

Woda z cytryną i imbirem

Ma bardzo subtelny smak o ile nie doda się zachowa właściwe proporcje. Cienko pokrojonych plasterków świeżego imbiru nie należy nadużywać. Taka woda jest niezwykle odświeżająca i ma działanie bakteriobójcze. Trzeba tylko pamiętać by skórkę z cytryny dobrze wyszorować i nie moczyć jej zbyt długo, bo woda z czasem może stać się gorzka. Oczywiście można także dodać cytrynę obraną ze skórki.

Woda różana

Wyjątkowo aromatyczne i delikatna. Suszone kwiaty róży, można kupić w herbaciarniach. W przypadku zalewania ich zimną wodą należy użyć do 3-4 sztuk na kubek. Smak będzie można wyczuć już po kwadransie. Można także zalać je wrzątkiem i poczekać do wystygnięcia, powstanie intensywny napar i do dzbanka z wodą wystarczy dodać kilka łyżeczek.

Ogólna zasada jest taka, że woda robiona z owoców cytrusowych i bardzo soczystych nabierze smaku już po pół godziny, a z innych – twardszych, jak melon czy ananas dopiero po ok. dwóch.

Jaka jest twoja reakcja?
Ale Super!
3
Ciekawy
2
Pomocny
0
Smutny
0

© 2019 magazynona.pl - wszelkie prawa zastrzeżone.

Do Góry