Jesień to czas, kiedy dni stają się chłodniejsze, a wieczory dłuższe – idealny moment, aby cieszyć się rozgrzewającymi napojami o głębokich, korzennych aromatach. Jednym z takich napojów, który stał się symbolem jesieni, jest dyniowe latte. To idealne połączenie słodkiej dyni, korzennych przypraw i mleka.
Dyniowe latte - składniki
- 1 szklanka mleka (krowie, roślinne np. migdałowe, owsiane)
- 1/2 szklanki puree z dyni (upieczonej lub gotowanej)
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- Szczypta imbiru
- 1/4 łyżeczki kardamonu
- 2 łyżki syropu klonowego (lub miodu)
- 1 strąk wanilii (opcjonalnie)
- Espresso lub mocna kawa (opcjonalnie)
- Bita śmietana do dekoracji (opcjonalnie)
- Cynamon do posypania
Jak przygotować dyniowe latte?
1. Przygotuj purée z dyni - jeśli nie masz gotowego purée, upiecz dynię, obierz ją ze skórki, usuń pestki i zmiksuj na gładką masę.2. W rondelku podgrzej mleko wraz z purée z dyni, przyprawami i syropem klonowym. Dla intensywniejszego aromatu możesz dodać ziarenka z rozciętego strąka wanilii.
3. Całość zmiksuj blenderem, aby uzyskać jednolitą, aksamitną konsystencję.
4. Jeśli lubisz kawę, zaparz espresso i połącz je z przygotowaną wcześniej mieszanką dyniową.
5. Przelej napój do ulubionego kubka, udekoruj bitą śmietaną i posyp cynamonem.
Zobacz także:
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.