- Brownie. Oryginalny przepis, który zawsze się udaje
- Co potrzeba do zrobienia brownie?
- Czy do brownie dodaje się proszek do pieczenia?
- Klasyczne brownie. Prosty przepis krok, po kroku
- Ciasto brownie z płynną czekoladą
- Brownie-prosty przepis z malinami, Pieczenie
- Najlepszy deser na sylwestra, to brownie z lodami i gorącymi malinami
Brownie. Oryginalny przepis, który zawsze się udaje
Szukasz przepisu na oryginalne brownie? Dobrze trafiłaś. Ten przepis na mocno czekoladowe i aromatyczne ciasto zawsze się sprawdza. Podamy Ci krok, po kroku jak je zrobić.
Co potrzeba do zrobienia brownie?
Do zrobienia pysznego brownie będziesz potrzebować następujące składniki:
Składniki:
- 180 g masła
- 200 g czekolady (najlepiej gorzką 64%)
- 4 jajka
- 190 g cukru
- 10 łyżek mąki
- łyżka kakao
- szczypta soli
- maliny mrożone lub świeże,
- dodatkowa czekolada (około 150 g)
- orzechy włoskie
- płatki migdałów
Czy do brownie dodaje się proszek do pieczenia?
Do przepisu na klasyczne brownie nie powinno dodawać się proszku do pieczenia. Ciasto powinno być bowiem mięć miękką i gęstą konsystencję. Powinno też być wilgotne.
Jeśli bardzo chcesz, to możesz wsypać proszek, ale odrobinę. Nie więcej niż pół łyżeczki.
Klasyczne brownie. Prosty przepis krok, po kroku
Przygotowanie klasycznego brownie jest proste. Sprawdź!
- Roztop masło z czekoladą na małym ogniu i odstaw, żeby wystygło.
- Przesiej przez sitko mąkę i kakao
- Ubij jajka z cukrem na puch (miksuj przez około 5/8 minut).
- Dodawaj masło z czekoladą do ubitych jajek. Rób to powoli, cały czas mieszając (najlepiej mikserem na wolnych obrotach)
- Gdy składniki się połączą, dodaj kolejno łyżki mąki, kakao oraz sól.
- Całość wymieszaj szpatułką delikatnymi i okrągłymi ruchami, aż masa stanie się jednolita.
Ciasto brownie z płynną czekoladą
Jeżeli chcesz, by ciasto miało w sobie płynną czekoladę, to musisz pokroi dodatkową czekoladę w drobne kostki. Następnie wrzuć je do miski ciastem i wymieszaj.
Podczas pieczenia czekolada rozstąpi się i sprawi, że ciasto będzie jeszcze bardziej czekoladowe i delikatne.
Brownie-prosty przepis z malinami, Pieczenie
Ciasto już jest gotowe. Teraz przyszła pora na pieczenie.
- Ustaw piekarnik na temperaturę 165 stopni, grzanie góra-dół
- Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia,
- Przelej na nią masę z miski
- Jeśli chcesz, możesz dodać mrożone maliny. Poutykaj je w różnych miejscach.
- Możesz też posypać na wierzchu ciasto orzechami lub płatkami migdałów
- Wstaw blaszkę z ciastem do nagrzanego piekarnika
- Piecz przez około 30 minut.
Najlepszy deser na sylwestra, to brownie z lodami i gorącymi malinami
Jeśli chcesz mieć królewski deser na sylwestra, to podaj brownie z lodami waniliowymi lub czekoladowymi i gorącymi malinami.
Możesz też polać płynną czekoladą.
Ten deser będzie przebojem. Smacznego!
Spróbuj też innych przepisów kulinarnych:
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.