Koktajle to nie tylko pyszne i sycące napoje, ale także doskonałe źródło witamin i składników odżywczych. Smakują wybornie na słodko z dodatkiem np. lodów i czekolady, ale coraz częściej spotykamy koktajle w wersji wytrawnej. Dziś nasza ekspertka kulinarna Justyna Zawieja, przedstawia przepisy na domowe koktajle w tych dwóch wersjach.
Koktajl mleczno-bananowy z czekoladą
Składniki:
- bardzo dojrzałe banany
- 300 ml mleka
- 8 kulek lodów waniliowych lub śmietankowych
- 5 łyżeczek czekolady w proszku
1. Banany obrać, pokroić na kawałki.
2. Zmiksować ze schłodzonym mlekiem, kulkami lodów i 4 łyżeczkami czekolady w proszku. Otrzymany koktajl bananowy z czekoladą rozlać do szklaneczek, oprószyć pozostałą czekoladą.
3. Każdą szklaneczkę można ozdobić wg uznania, np. nadzianymi na drewnianą szpadkę plasterkami banana, posypać świeżymi malinami albo kawałkami truskawek.
foto: Justyna Zawieja
Koktajl pomidorowy z selerem naciowym
Składniki:
- 40 dag pomidorów
- 2 łodygi selera naciowego
- gałązka świeżej bazylii
- 400 ml wody mineralnej
- sól
1. Pomidory pokroić na cząstki, seler na kawałki.
2. Warzywa zmiksować z listkami bazylii, przetrzeć przez sito. Rozcieńczyć wodą mineralną, doprawić do smaku solą.
3. Koktajl pomidorowy z selerem naciowym rozlać do szklaneczek, ozdobić według uznania.
Koktajl warstwowy z jogurtem
Składniki:
- 6 owoców kiwi
- 150 ml soku ananasowego
- 2 brzoskwinie
- 100 ml soku pomarańczowego
- 200 ml jogurtu naturalnego
- łyżka miodu
1. Kiwi obrać, pokroić na kawałki, zmiksować z sokiem ananasowym. Brzoskwinie obrać, pokroić na cząstki, usunąć pestkę.
2. Zmiksować z sokiem pomarańczowym. Jogurt wymieszać z miodem, można go lekko ubić. Na dno szklaneczek wlać warstwę zmiksowanego kiwi, potem warstwę jogurtu i zmiksowanych brzoskwiń. Przykryć warstwą kiwi.
3. Koktajl można ozdobić plasterkami kiwi.
foto: Justyna Zawieja
Koktajl ogórkowy z selerem
Składniki:
- 3 łodygi selera naciowego
- 1/2 długiego świeżego ogórka
- duża gruszka
- 3/4 szklanki niegazowanej wody
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól, biały pieprz
1. Seler, ogórek i obraną gruszkę zmiksuj z wodą, sokiem z cytryny oraz szczyptą soli i pieprzu.
2. Przelej do 2 szklanek.
Koktajl ogórkowo-ziołowy
Składniki:
- ogórek zielony
- duży kubek jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku, pęczek koperku
- pół pęczka natki
- pół pęczka bazylii
- sól
Pokrojony ogórek zmiksuj z dużym kubkiem jogurtu, 2 ząbkami czosnku, pęczkiem koperku, połową pęczka bazylii i połową pęczka natki. Dopraw solą.
Zobacz inne przepisy Justyny:
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.