reklama
reklama

Koktajle na słodko i wytrawnie. Najlepsze przepisy od Justyny

Opublikowano:
Autor: | Zdjęcie: Justyna Zawieja

Koktajle na słodko i wytrawnie. Najlepsze przepisy od Justyny - Zdjęcie główne

foto Justyna Zawieja

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

ONA gotuje Poznaj wyjątkowe przepisy od Justyny na pyszne i sycące koktajle na słodko oraz w wersji wytrawnej.
reklama

Koktajle to nie tylko pyszne i sycące napoje, ale także doskonałe źródło witamin i składników odżywczych. Smakują wybornie na słodko z dodatkiem np. lodów i czekolady, ale coraz częściej spotykamy koktajle w wersji wytrawnej. Dziś nasza ekspertka kulinarna Justyna Zawieja, przedstawia przepisy na domowe koktajle w tych dwóch wersjach.

Koktajl mleczno-bananowy z czekoladą

Składniki:

  • bardzo dojrzałe banany
  • 300 ml mleka
  • 8 kulek lodów waniliowych lub śmietankowych
  • 5 łyżeczek czekolady w proszku
Przygotowanie
1. Banany obrać, pokroić na kawałki.
2. Zmiksować ze schłodzonym mlekiem, kulkami lodów i 4 łyżeczkami czekolady w proszku. Otrzymany koktajl bananowy z czekoladą rozlać do szklaneczek, oprószyć pozostałą czekoladą.
3. Każdą szklaneczkę można ozdobić wg uznania, np. nadzianymi na drewnianą szpadkę plasterkami banana, posypać świeżymi malinami albo kawałkami truskawek.

                                                          foto: Justyna Zawieja

Koktajl pomidorowy z selerem naciowym

Składniki:

  • 40 dag pomidorów
  • 2 łodygi selera naciowego
  • gałązka świeżej bazylii
  • 400 ml wody mineralnej
  • sól
Przygotowanie
1. Pomidory pokroić na cząstki, seler na kawałki.
2. Warzywa zmiksować z listkami bazylii, przetrzeć przez sito. Rozcieńczyć wodą mineralną, doprawić do smaku solą.
3. Koktajl pomidorowy z selerem naciowym rozlać do szklaneczek, ozdobić według uznania.


Koktajl warstwowy z jogurtem

Składniki: 

  • 6 owoców kiwi
  • 150 ml soku ananasowego
  • 2 brzoskwinie
  • 100 ml soku pomarańczowego
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • łyżka miodu
Przygotowanie
1. Kiwi obrać, pokroić na kawałki, zmiksować z sokiem ananasowym. Brzoskwinie obrać, pokroić na cząstki, usunąć pestkę.
2. Zmiksować z sokiem pomarańczowym. Jogurt wymieszać z miodem, można go lekko ubić. Na dno szklaneczek wlać warstwę zmiksowanego kiwi, potem     warstwę jogurtu i zmiksowanych brzoskwiń. Przykryć warstwą kiwi.
3. Koktajl można ozdobić plasterkami kiwi.

                                                          foto: Justyna Zawieja

Koktajl ogórkowy z selerem

Składniki:

  • 3 łodygi selera naciowego
  • 1/2 długiego świeżego ogórka
  • duża gruszka
  • 3/4 szklanki niegazowanej wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, biały pieprz
Przygotowanie
1. Seler, ogórek i obraną gruszkę zmiksuj z wodą, sokiem z cytryny oraz szczyptą soli i pieprzu.
2. Przelej do 2 szklanek.

Koktajl ogórkowo-ziołowy

Składniki:

  • ogórek zielony
  • duży kubek jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku, pęczek koperku
  • pół pęczka natki
  • pół pęczka bazylii
  • sól
Przygotowanie
Pokrojony ogórek zmiksuj z dużym kubkiem jogurtu, 2 ząbkami czosnku, pęczkiem koperku, połową pęczka bazylii i połową pęczka natki. Dopraw solą.

Zobacz inne przepisy Justyny:

 

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama