reklama

Kurczak w marynacie miodowo-musztardowej. Klasyka smaku

Opublikowano:
Autor: | Zdjęcie: Canva

Kurczak w marynacie miodowo-musztardowej. Klasyka smaku - Zdjęcie główne

foto Canva

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

ONA gotujeSzukasz pomysłu na szybki i efektowny obiad? Kurczak w marynacie miodowo-musztardowej to idealne rozwiązanie.
reklama

Połączenie słodyczy miodu, ostrości musztardy i słonego sosu sojowego to gwarancja niezapomnianego smaku. Ten przepis na kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej jest prosty, a jednocześnie niezwykle efektowny. Idealny na rodzinny obiad lub imprezę ze znajomymi, z pewnością zachwyci każdego miłośnika dobrego jedzenia.

Składniki:

  • udka lub piersi z kurczaka
  • 3-4 łyżki miodu (najlepiej płynnego)
  • 2-3 łyżki musztardy (np. Dijon)
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oleju (np. rzepakowego)
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. Przygotowanie marynaty
W miseczce wymieszaj miód, musztardę, sos sojowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Ilość składników możesz dostosować do swoich preferencji, aby uzyskać idealny balans smaków.

reklama

2. Marynowanie kurczaka
Kurczaka umyj, osusz i pokrój na porcje. Każdy kawałek kurczaka dokładnie obtocz w przygotowanej marynacie. Przełóż do naczynia, przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na minimum 30 minut. Im dłużej kurczak będzie się marynował, tym intensywniejszy będzie jego smak.

3. Pieczenie
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Kurczaka wraz z marynatą przełóż do naczynia żaroodpornego. Piecz przez około 30-40 minut, aż mięso będzie miękkie i złociste. Czas pieczenia może się różnić w zależności od wielkości kawałków kurczaka.

Chcesz wzbogacić smak, możesz dodać świeże zioła, takie jak rozmaryn, tymianek czy majeranek, lub ostre przyprawy, np. paprykę chili. Kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej świetnie podawać z pieczonymi ziemniakami, kaszą kuskus lub ryżem. Doskonale komponuje się również z surówką z kapusty lub marchewki. Pod koniec pieczenia możesz posmarować kurczaka pozostałą marynatą, aby uzyskać jeszcze bardziej chrupiącą i błyszczącą skórkę.

reklama

Zobacz także:

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama