Lemoniada to jedno z najbardziej orzeźwiających i smakowitych rozwiązań na gorące letnie dni. Napój ten przygotowywany własnoręcznie w domu ma dodatkowo wiele swoich zalet. Po pierwsze to pełna kontrola nad składnikami, co pozwala uniknąć sztucznych konserwantów i słodzików. Po drugie, możemy dostosować smak napoju do własnych preferencji, eksperymentując z różnymi owocami i ziołami. Po trzecie, domowa lemoniada jest zdecydowanie tańsza niż gotowe napoje kupowane w sklepie, a także bardziej przyjazna dla środowiska, ponieważ eliminujemy plastikowe opakowania.
Dziś proponujemy przepisy na dwie pyszne lemoniady, których autorką jest nasza ekspertka kulinarna Justyna Zawieja. Przypadną one do gustu w szczególności wszystkim miłośnikom cytrusowych smaków.
Lemoniada cytrynowa
Składniki:
- 3 duże cytryny
- 2 duże pomarańcze
- 1 limonka
- 4 łyżki cukru lub miodu
- 4 gałązki mięty
- litr wody i kostki lodu
Zagotuj wodę i rozpuść w niej cukier lub miód. Ostudź wodę. Wyciśnij sok z cytryn i dodaj go do wody. Możesz też dodać sok z pomarańczy lub limonki. Wstaw napój do lodówki i schłodź go. Podawaj lemoniadę z lodem, plastrami cytryny, listkami mięty i ulubionymi owocami.
Lemoniada grejpfrutowa
Składniki:
- 1 duża cytryna
- 2 duże grejpfruty
- 10 dkg borówki
- 1 limonka
- 4 łyżki cukru lub miodu
- 4 gałązki mięty
- litr wody i kostki lodu
Zagotuj wodę i rozpuść w niej cukier lub miód. Ostudź wodę. Wyciśnij sok z cytryny, grejpfruta i dodaj go do wody. Możesz też dodać sok z limonki. Wstaw napój do lodówki i schłodź go. Podawaj lemoniadę z lodem, plastrami cytryny, listkami mięty i ulubionymi owocami – borówkami.
Zobacz inne przepisy Justyny:
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.