reklama

Trzy proste przepisy na wyjątkowe pączki. Bez garowania i pieczone w piekarniku

Opublikowano:
Autor:

Trzy proste przepisy na wyjątkowe pączki. Bez garowania i pieczone w piekarniku - Zdjęcie główne

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

ONA gotujeOto trzy sprawdzone przepisy na pączki od naszych Czytelniczek. Tym razem przepisem na wspaniałe paczki podzieliły się z nami Karolin, Ania, Danuta. Przepisy są bardzo proste. Znajdziesz tu sposób na pączki bez garowania i przepis na paczki pieczone w piekarniku. Zobacz, jakie to proste!
reklama

Tłusty Czwartek, to wyjątkowa okazja do świętowania. Nic jednak bardziej nie psuje humoru niż ciasto, które się nie udało. Poniżej podaję Wam wypróbowane receptury, często przekazywane z pokolenia na pokolenie, nadesłane przez nasze czytelniczki. Pączki wyjdą jak marzenie.Smacznego!

Przepis na pączki bez garowania. Karolina radzi, jak je szybko zrobić

Pączki bez garowania składniki:

  • 10 żółtek
  • 15 dkg drożdży
  • ¾ szkl. oliwy
  • 3 szkl. mleka
  • ¾ szkl. cukru
  • ¾ kostki masła
  • 1,5 kg mąki
  • szczypta soli
Jak zrobić pączki bez garowania, krok po kroku

reklama

  1. Ucieramy w garnku żółtka, drożdże, oliwę utrzeć w garnku.
  2. Zagrzać mleko, cukier, masło, 
  3. Wylać zagrzane składniki na mąkę.
  4. Wszystko wymieszać i wyrobić ciasto.
  5. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu.

Jak usmażyć dobre pączki? Oto 5 sekretów Heleny na idealne drożdżowe kule.

Pączki, które możesz smażyć lub piec w piekarniku.  Ania radzi, jak to zrobić.

Oto prosty przepis od Ani na paczki, które możecie smażyć w tradycyjny sposób lub piec w piekarniku.

Składniki potrzebne do zrobienia 18 sztuk pączków

reklama

  • 250 ml mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 cukier waniliowy
  • 6 żółtek
  • 500 g mąki pszennej typ 550
  • 100 g masła
  • szczypta soli
  • 2 łyżki spirytusu lub wódki

Jak przygotować pączki, które zawsze wychodzą? Ania radzi, jak je smażyć lub piec w piekarniku

Oto, jak zrobić pączki smażone lub w piekarniku

  1. Roztopić masło i wystudzić.
  2. Mąkę przesiać.
  3. Przygotować rozczyn z łyżką cukru, drożdżami i dwoma łyżkami mąki.
  4. Przykryć ściereczką, odstawić na około 10 min, do wyrośnięcia.
  5. Żółtka z resztą cukru i cukrem waniliowym ubić na jasną masę.
  6. Resztę składników wyrobić, dodać zaczyn, wyrobić ponownie i odstawić na godzinę.
  7. Następnie formujemy pączki, które dobrze jest zważyć, aby miały około 55 g po nadzieniu każdy.
  8. Uformowane, lekko spłaszczone pączki pozostawić na 15 min do wyrośnięcia.
  9. Smażyć na oleju.
  10. Można także upiec w piekarniku w foremkach do mufinek, wtedy nie dodaję alkoholu.
 

reklama

Pani Danusia robi domowe pączki. Zobacz film

W tym przepisie zobaczysz krok, po kroku, jak robić pączki.

Jakie nadzienia do pączków

Ja najbardziej lubię te najmniej zdrowe, czyli jeszcze ciepłe, tylko lekko oprószone cukrem pudrem. Można pączki jednak dekorować czy się chce i jak się chce. Lukier, skórka pomarańczowa, czekolada…

Podobnie jest z nadzieniem:

  • Konfitura różana ( uwielbiam!),
  • powidła śliwkowe,
  • dżemy,
  • konfitury,
  • marmolady,
  • budyń,

Oryginalne nadzienia do pączków.7 ciekawych pomysłów od Anety

reklama

Macie jakieś swoje ulubione przepisy? Jakieś sprawdzone sposoby na to, by przepisy wyszły dobrze? Piszcie w komentarzach lub na adres redkacja@magazynoan.pl

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Piszemy o wspaniałych kobietach z małych miejscowości. Radzimy i pomagamy. Zdrowie, moda, uroda, związki, rodzicielstwo, kuchnia, horoskop i więcej Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama