Tłusty Czwartek, to wyjątkowa okazja do świętowania. Nic jednak bardziej nie psuje humoru niż ciasto, które się nie udało. Poniżej podaję Wam wypróbowane receptury, często przekazywane z pokolenia na pokolenie, nadesłane przez nasze czytelniczki. Pączki wyjdą jak marzenie.Smacznego!
Przepis na pączki bez garowania. Karolina radzi, jak je szybko zrobić
Pączki bez garowania składniki:
- 10 żółtek
- 15 dkg drożdży
- ¾ szkl. oliwy
- 3 szkl. mleka
- ¾ szkl. cukru
- ¾ kostki masła
- 1,5 kg mąki
- szczypta soli
- Ucieramy w garnku żółtka, drożdże, oliwę utrzeć w garnku.
- Zagrzać mleko, cukier, masło,
- Wylać zagrzane składniki na mąkę.
- Wszystko wymieszać i wyrobić ciasto.
- Smażyć na rozgrzanym tłuszczu.
Jak usmażyć dobre pączki? Oto 5 sekretów Heleny na idealne drożdżowe kule.
Pączki, które możesz smażyć lub piec w piekarniku. Ania radzi, jak to zrobić.
Oto prosty przepis od Ani na paczki, które możecie smażyć w tradycyjny sposób lub piec w piekarniku.
Składniki potrzebne do zrobienia 18 sztuk pączków
- 250 ml mleka
- 50 g świeżych drożdży
- 1 cukier waniliowy
- 6 żółtek
- 500 g mąki pszennej typ 550
- 100 g masła
- szczypta soli
- 2 łyżki spirytusu lub wódki
Jak przygotować pączki, które zawsze wychodzą? Ania radzi, jak je smażyć lub piec w piekarniku
Oto, jak zrobić pączki smażone lub w piekarniku
- Roztopić masło i wystudzić.
- Mąkę przesiać.
- Przygotować rozczyn z łyżką cukru, drożdżami i dwoma łyżkami mąki.
- Przykryć ściereczką, odstawić na około 10 min, do wyrośnięcia.
- Żółtka z resztą cukru i cukrem waniliowym ubić na jasną masę.
- Resztę składników wyrobić, dodać zaczyn, wyrobić ponownie i odstawić na godzinę.
- Następnie formujemy pączki, które dobrze jest zważyć, aby miały około 55 g po nadzieniu każdy.
- Uformowane, lekko spłaszczone pączki pozostawić na 15 min do wyrośnięcia.
- Smażyć na oleju.
- Można także upiec w piekarniku w foremkach do mufinek, wtedy nie dodaję alkoholu.
Pani Danusia robi domowe pączki. Zobacz film
W tym przepisie zobaczysz krok, po kroku, jak robić pączki.
Jakie nadzienia do pączków
Ja najbardziej lubię te najmniej zdrowe, czyli jeszcze ciepłe, tylko lekko oprószone cukrem pudrem. Można pączki jednak dekorować czy się chce i jak się chce. Lukier, skórka pomarańczowa, czekolada…Podobnie jest z nadzieniem:
- Konfitura różana ( uwielbiam!),
- powidła śliwkowe,
- dżemy,
- konfitury,
- marmolady,
- budyń,
Oryginalne nadzienia do pączków.7 ciekawych pomysłów od Anety
Macie jakieś swoje ulubione przepisy? Jakieś sprawdzone sposoby na to, by przepisy wyszły dobrze? Piszcie w komentarzach lub na adres redkacja@magazynoan.pl
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.