Tradycja śniadania wielkanocnego — najważniejsze informacje
W Ewangelii wg św. Jana czytamy, że „gdy zaświtał ranek”, zmartwychwstały Jezus pojawił się nad Jeziorem Tyberiadzkim, a następnie „gdy spożyli śniadanie”, Jezus zadał Piotrowi trzykrotnie pytanie: czy kocha Go więcej niż pozostali apostołowie? Prawdopodobnie to stało się genezą tradycji śniadania wielkanocnego. Ważnym jego aspektem jest także fakt wspólnego spożycia posiłku z rodziną, z ukochanymi osobami, a symbolicznie ze zmartwychwstałym Jezusem.W tradycji ludowej każdy dzień Wielkiego Tygodnia miał swoje znaczenie. Jeden z nich cechowało właśnie uroczyste śniadanie wielkanocne. Rodzina siadała do niego po powrocie z uroczystej porannej mszy połączonej z procesją obwieszczającym zmartwychwstanie Jezusa, rezurekcji.
Jak mówi tradycja, to właśnie wcześnie rano rozeszła się wieść, że Chrystus zmartwychwstał. Przed śniadaniem nie mogło zbraknąć odrobiny zabawy i radości. Gospodarze wracając z Kościoła ścigali się furmankami. Zwycięzca miał wieść prym we wsi np. mógł pierwszy ukończyć żniwa. Ważne było to, by w czasie wyścigu nie oglądać się za siebie, tym samym symbolicznie zamykając przeszłość i wkroczyć z ufnością w nowe życie. Nie tylko duchowe, również przyroda po zimie symbolizującej śmierć, odradza się do życia.
Co jeszcze powinno się znaleźć na wielkanocnym stole? Jajko talizmanem przeciwko złym mocom.
Skąd się wzięła jego tradycja i dlaczego akurat dzielimy się z bliskimi jajkiem?
Jajka są tym daniem, bez którego żadne śniadanie wielkanocne nie mogłoby się odbyć. Dlaczego? Z kilku powodów. Jajko jest symbolem odradzającego się życia. Nowego początku. Dzielenie się nim, to gotowość do przekazywania dobrej nowiny, radości z fakty, że Jezus zmartwychwstał.Według wierzeń ludowych jajku przypisuje się magiczne moce. Jest traktowane jako talizman przeciwko czarom, urokom i złym mocom. Dlatego np. szeptuchy ściągały przy jego pomocy zły urok.
Co powinno się znaleźć na wielkanocnym stole: żurek, biała kiełbasa…
Według podań na wielkanocnym stole nie może zabraknąć: żurku, białej kiełbasy, szynki, ćwikły i chrzanu. Gdyż potrawy te mają symbolizować dobrobyt i cierpienie Jezusa na krzyżu.Dlaczego kiełbasa i mięso, głównie wieprzowina? Ponieważ symbolizują dostatek i sytość. Na Wielkanoc podaje się np.: szynkę, schab w ziołach lub faszerowany np. śliwką, boczek, pasztety.
Co powinno się znaleźć na wielkanocnym stole? Wiosenne akcenty!
Bardzo popularne na wielkanocnym stole są sałatki jarzynowe z wiosennymi akcentami, śledzie, pasty na bazie twarogu, galarety np. ryba faszerowana.Zgodnie z tradycją podajemy też chrzan, który ma symbolizować łzy Chrystusa.
Wielkanocne babki i mazurki
Co jeszcze bardzo mocno kojarzy się z wielkanocnymi obchodami? Oczywiście kuchnia, a dokładniej specjały, które w niej powstają. Święta wielkanocne to czas, w którym nie może zbraknąć chleba i domowego ciasta, szczególnie wielkanocnej baby. Babka może wystąpić w różnych odsłonach: drożdżowa lub piaskowa, z lukrem lub polewą, co nam podpowiada wyobraźnia. Kolejnym wielkanocnym ciastem w polskiej tradycji jest mazurek, czyli ciasto na kruchym spodzie. Z półpłynnym nadzieniem, najbardziej popularne jest kajmakowe i koniecznie ozdobionym motywem bazi i innych wielkanocnych symboli wykonanym z bakalii.Święta wielkanocne, tak jak każde inne to czas spędzony z bliskimi. To chwile wytchnienia, refleksji, zatrzymania się w biegu dnia codziennego. To oczywiście także niesamowita feria smaków i aromatów, niezapomniana uczta dla podniebienia.
Przeczyjaj również:
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.