reklama
reklama

Jakie bułki są najzdrowsze? Katarzyna Bosacka wyjaśnia

Opublikowano:
Autor: | Zdjęcie: Canva

Jakie bułki są najzdrowsze? Katarzyna Bosacka wyjaśnia - Zdjęcie główne

foto Canva

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

ONA RADZI Jakie bułki są najzdrowszym wyborem podczas codziennych zakupów, a których powinniśmy unikać? Ekspertka ds. zdrowego odżywiania, Katarzyna Bosacka, podzieliła się cennymi wskazówkami, które pomagają podjąć świadome decyzje przy wyborze najlepszego pieczywa.
reklama

Czy kiedykolwiek zastanawialiście się nad różnicą między bułkami, które codziennie wybieramy na nasze stoły? Katarzyna Bosacka, dziennikarka i propagatorka zdrowego odżywiania, na swoim koncie na Instagramie dzieli się wskazówkami dotyczącymi tego, które bułki warto wybierać podczas zakupów, a od których lepiej trzymać się z daleka.

Jakich bułek nie kupować?

Ekspertka ds. zdrowego odżywiania zwraca uwagę na trzy główne rodzaje bułek, których lepiej unikać, robiąc codzienne zakupy.

Katarzyna Bosacka zaleca unikanie bułek wypiekanych z wysokooczyszczonej mąki pszennej, do których zaliczają się m.in. popularne kajzerki. Dostarczają one wyłącznie energii i pozbawione są wartości odżywczych. Kolejnym gatunkiem pieczywa, które nie wpływa korzystnie na nasze zdrowie są bułki maślane - choć smaczne, są ubogie w błonnik, a jednocześnie zawierają dużo tłuszczu i cukru. Warto unikać także bułek z dodatkami sztucznych składników, takich jak konserwanty, sztuczne barwniki i polepszacze smaku.

Jakie bułki są najzdrowsze?

Jakie bułki wybierać zatem robiąc codzienne zakupy? Katarzyna Bosacka wyróżniła cztery rodzaje pieczywa, które zasługuje na szczególną uwagę.

Bułka grahamka powstaje z pszenicy pełnoziarnistej, dostarcza sporo błonnika oraz witamin z grupy B i cennych składników mineralnych. 

Bułka orkiszowa wypiekana jest ze starożytnej odmiany pszenicy, wyróżnia się wyższą zawartością składników odżywczych w porównaniu do tradycyjnych bułek pszennych. To wyśmienite źródło wartościowych substancji odżywczych, które mogą znacząco wzbogacić nasz jadłospis.

Bułka pełnoziarnista, zapewniając długotrwałe uczucie sytości, jest jednocześnie bogatym źródłem witamin i błonnika. To doskonały wybór dla tych, którzy zwracają uwagę na utrzymanie zdrowej wagi i dobrej kondycji organizmu.

Bułki żytnie na zakwasie, według Katarzyny Bosackiej, zasługują na miano "królowych wszystkich bułek". Ich bazą jest żyto, które uznaje za znacznie zdrowsze od pszenicy. Te bułki nie tylko wspomagają trawienie, ale również regulują poziom cukru we krwi, czyniąc je wyjątkowo korzystnym elementem w diecie każdego, kto dba o swoje zdrowie.

 

Przeczytaj także:

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama