Oto kolejne niesamowite przepisy, którymi podzieliła się z nami specjalistka, Justyna Zawieja. Smacznego!
Przepis na wegański mazurek wielkanocny
W tym roku chcesz zaskoczyć swoich bliskich i sprawić, aby na Twoim świątecznym stole znalazło się coś wyjątkowego? Nie mogłaś trafić lepiej! Oto przepis na obłędny kajmakowy mazurek wegański, idealny na Wielkanoc.
Przepis na spód wegańskiego mazurka na Wielkanoc. Składniki:
- 120 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 30 g cukru pudru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 100 g oleju kokosowego
- ok. 1 - 2 łyżek zimnej wody
- 1/3 szklanki cukru trzcinowego lub białego
- 200 ml mleka kokosowego z puszki
- 1 łyżka syropu z agawy
- 4 łyżki oleju kokosowego
- ok. 60 g orzechów włoskich lub pekan
Najlepszy przepis na wielkanocny mazurek
Sposób przygotowania, spód:Mąkę pszenną wymieszać z ziemniaczaną, cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i solą. Następnie dodać olej kokosowy (w formie stałej) i zmiksować mikserem lub łączyć składniki dłonią, aż otrzymamy kruszonkę. Dodawać stopniowo zimną wodę w takiej ilości aby składniki tylko połączyły się w gładkie i jednolite ciasto. Włożyć je do woreczka i schłodzić przez 1 godzinę.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Ciasto wyjąć z lodówki i wyłożyć spód małej formy o wymiarach 21 x 26 cm. Widelcem zrobić dekorację na brzegu, spód podziurkować widelcem. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 25 minut lub na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić. Można pozostawić w formie lub bardzo ostrożnie wyjąć, tak aby się nie połamało.
Sposób przygotowania masy kajmakowej i sosu toffi:
Do średniego garnka wsypać cukier i rozprowadzić go po całej powierzchni dna. Podgrzewać na średnim ogniu bez mieszania przez kilka minut aż cukier całkowicie się rozpuści i nabierze mocno brązowej barwy. Wówczas wlać mleko kokosowe i cały czas mieszając drewnianą łyżką gotować aż na gładką masę. Wówczas dodać syrop z agawy i gotować masę przez ok. 10 minut na umiarkowanym ogniu aż zgęstnieje. Całkowicie ostudzić. Odłożyć 1/8 szklanki otrzymanej masy (na polewę toffee) a do reszty zimnej polewy dodać chłodny (stały) olej kokosowy, krótko zmiksować np. blenderem na gładką masę. Otrzymanym "kajmakiem" udekorować spód mazurka, część można wycisnąć szprycą, resztę rozsmarować na spodzie. Udekorować orzechami włoskimi i skropić odłożoną polewą toffee. Można przechowywać przez kilka dni poza lodówką.
Przepis na pyszny orzechowy mazurek na Wielkanoc
Składniki:
- 250 g mąki
- 50 g (1/3 szklanki) cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g masła (zimnego)
- 3 żółtka (białka zachować do bezy)
- 3 białka
- 80 g (1/2 szklanki) cukru pudru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 150 g orzechów włoskich (z tego 130 g rozdrobnionych) lub laskowych
- 50 g czekolady lub POLEWA KARMELOWA lub SOLONY KARMEL
Sposób przygotowania spodu na ciasto mazurek:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Formę o wymiarach 20 x 30 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Zagnieść ciasto kruche: na stolnicę wsypać mąkę, dodać cukier puder i proszek do pieczenia. Dodać zimne masło pokrojone w kosteczkę i siekać składniki na drobną kruszonkę. Dodać żółtka i połączyć składniki w jednolite ciasto. Uformować z niego gładką kulę. Ciasto pokroić nożem na plasterki i rozłożyć je na spodzie blaszki. Ugnieść palcami na równy placek. Podziurkować widelcem. Wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut. W międzyczasie przygotować bezę orzechową.
Beza orzechowa na mazurek
130 g orzechów rozdrobnić na drobniutką kruszonkę w melakserze. Resztę orzechów zachować do dekoracji. Białka ubić na sztywno, następnie stopniowo po łyżce dodawać cukier puder cały czas cierpliwie ubijając białka. Na koniec zmiksować z mąką ziemniaczaną.Dodać rozdrobnione orzechy i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką. Wyłożyć na podpieczony spód (może być prosto z piekarnika) i wyrównać powierzchnię. Posypać resztą całych orzechów. Piec przez 10 minut w 180 stopniach C. Udekorować roztopioną czekoladą lub sosem karmelowym lub solonym karmelem.
Przepis na oryginalny bakaliowy mazurek
Składniki na spód:
- 170 g mąki pszennej
- 80 g mąki ziemniaczanej lub ryżowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 50 g cukru
- 150 g zimnego i twardego masła
- 2 żółtka
- 5 łyżek powideł śliwkowych
- około 1 i 1/2 szklanki bakalii: np. suszone śliwki i orzechy włoskie lub rodzynki i orzechy laskowe lub nerkowce i suszona żurawina lum obrane migdały i suszone morele lub suszone figi, daktyle
- polewa czekoladowa: 150 g czekolady ciemnej np. deserowej lub mlecznej lub pół na pół mlecznej i gorzkiej + 2 łyżki oleju roślinnego
- 4 łyżki smażonej SKÓRKI POMARAŃCZOWEJ
- opcjonalnie wiórki czekoladowe
Sposób przygotowania:
Spód:Do miski przesiać mąkę pszenną, dodać mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, cynamon, cukier i pokrojone na kawałeczki masło. Rozetrzeć palcami masło z mąką aż powstanie drobna kruszonka lub miksować składniki mikserem (mieszadłem) do uzyskania drobnych kawałeczków ciasta. Następnie dodać żółtka i zagnieść ciasto łącząc wszystkie składniki w jednolitą kulę lub dalej miksować mikserem aż składniki zaczną się łączyć. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30-60 minut. Ciasto włożyć pomiędzy złożony na pół arkusz papieru do pieczenia, rozwałkować na placek zbliżony do wymiarów formy razem z papierem przenieść ciasto do formy, obciąć niepotrzebny papier. Ciastem wyłożyć spód formy, podziurkować go widelcem i wstawić do lodówki na około 30 minut. Piekarnik nagrzać do 160 stopni (góra i dół bez termoobiegu). Wstawić blaszkę z ciastem i piec przez około 35 minut na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Dekoracja:
Na spodzie rozsmarować powidła śliwkowe i ułożyć bakalie, polać roztopioną z olejem czekoladą. Udekorować skórką pomarańczową i ewentualnie wiórkami z czekolady.
Przeczytaj również:
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.