Boże Narodzenie już za moment. Wśród 12 świątecznych potraw na stołach wielu domów gościć będzie również karp. Oto rewelacyjny sposób na jego przyrządzenie oraz poradnik dla tych, którzy jeszcze nie zdążyli kupić ryb na święta.
Jak kupić dobrego i świeżego karpia?
Oczywiście, zanim zaczniemy pichcić posiłek w kuchni, rybę należy kupić. Po czym więc poznamy, że karp jest świeży? Wybierając na stoisku rybę, zwróć uwagę na poszczególne elementy:
- Oczy, które powinny być szkliste i wypukłe.
- Skrzela, które powinny mieć odcień koloru czerwonego (jeśli są czarne lub szare, zrezygnuj z zakupu, bo właśnie patrzysz na nieświeżą rybę).
- Skóra, która nie może być lepka, a w dotyku powinna być śliska i elastyczna.
Jak przygotować karpia do piekarnika?
W pierwszej kolejności rybę należy oczyścić, a następnie pozbyć się łusek. Możesz ją oskrobać przy pomocy specjalnej szczotki do oczyszczania lub delikatnie przecierając ciało ryby po łuskach przy pomocy noża. Gdy tusza jest gotowa, kroimy ją na dzwonki.Pamiętaj o tym, aby dobrze wypłukać karpia pod bieżącą wodą i osuszyć.
No dobrze, skoro mamy gotowe dzwonki, czas sprawić, aby ryba pachniała i smakowała wyśmienicie. Jak to zrobić? O tym dowiesz się już za moment.
Karp bez smaku mułu. Co zrobić, aby nie pachniał szlamem?
Najlepszym sposobem na pozbycie się przykrego smaku i zapachu ryby jest ten, które stosowały nasze babcie.
- Przygotowane wcześniej dzwonki przekładamy w naczyniu plasterkami pokrojonej i obranej cebuli tworząc warstwy: raz karp, raz cebula, raz karp, raz cebula. Powstały w ten sposób „przekładaniec” wkładamy na kilka godzin do lodówki. Aby efekt był jak najlepszy, radzimy zrobić to nawet dzień przed Wigilią, choć można nawet kilka godzin wcześniej.
- Na godzinę przed pieczeniem wykładamy rybę z lodówki. Ściągamy z niej cebulowy okład i przyprawiamy według własnego uznania.
Jak piec panierowanego karpia w piekarniku?
- Na kilka minut przed włożeniem ryby do piekarnika, obtaczamy karpia w mące, następnie blachę, na której będziemy piec, obficie smarujemy masłem. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni C na funkcję grzania: góra, dół.
- Przyprawioną i oprószoną mąką rybę układamy na wysmarowanej masłem blasze. Na każdym dzwonku kładziemy dodatkowy plasterek masła (podczas pieczenia roztapia się i wspaniale otacza naszego karpia, nadając mu niesamowity smak). Między dzwonkami możesz również umieścić pokrojone grzyby i cebulę.
- Tak przygotowaną rybę pieczemy przez około 30 minut. Oczywiście od czasu do czasu musimy sprawdzić, co u naszego karpia, aby ten podczas naszej nieuwagi się nie spalił.
- Gdy mięso będzie złociste, a skórka chrupiąca — wyjmij rybę z piekarnika..
Pomysł na smaczne podanie wigilijnego karpia
Gdy nasza ryba jest gotowa, należy zadbać o jej estetyczne zaserwowanie.Gotowego karpia przekładamy na półmisek. Obok kawałków dzwonków lub na nie warto położyć plasterki cytryny i przystroić danie zieleniną. Rybę można też polać sokiem z cytryny w celu uzyskania delikatnego smaku.
Dodatkowo warto wiedzieć, że karpia powinno się jeść z chrzanem. To świetny sposób, który sprawdzi się idealnie podczas Wigilii. Chrzan skutecznie rozbija tłuszcz, co skutkuje uczuciem lekkości na żołądku i wpływa pozytywnie na lepsze trawienie.
Przeczytaj również: Prosty przepis na kaczkę.
SMACZNEGO!
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.