reklama
reklama

Pokrzywa - naturalny sposób na wzmocnienie organizmu

Opublikowano:
Autor:

Pokrzywa - naturalny sposób na wzmocnienie organizmu - Zdjęcie główne

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

ONA ZDROWA Hipokrates nazwał pokrzywę, królową wszystkich ziół. W przeszłości uważana była roślinę wręcz magiczną.
reklama

Pokrzywa (urtica dioica) to roślina, która od wieków znana jest ze swoich właściwości leczniczych i odżywczych. W Polsce występuje na całym obszarze kraju i jest powszechnie uważana za chwast. Jednak, jak się okazuje, jej korzystne działanie na organizm człowieka jest nieocenione. Najbardziej wartościowe dla celów leczniczych są pokrzywy kwietniowe, majowe, a także te zebrane na początku czerwca.

Pokrzywa - składniki odżywcze

Liście pokrzywy są bogate w cenne składniki odżywcze, takie jak kwas foliowy, witamina C, wapń, krzem i żelazo, które działają wzmacniająco, oczyszczająco i regenerująco na organizm człowieka. Obecność dużej ilości chlorofilu w liściach pokrzywy przeciwdziała niedokrwistości, a zawarte w niej sole mineralne oraz mikroelementy, takie jak magnez, wapń, potas oraz łatwo przyswajalne żelazo, są szczególnie ważne w leczeniu osłabienia, apatii lub anemii. Wyciąg z liści pokrzywy i napary z niej sporządzone są skutecznym sposobem na pozbycie się toksyn, w szczególności mocznika, z organizmu. Dodatkowo mogą łagodzić dolegliwości związane ze stanem zapalnym przewodu pokarmowego i poprawić trawienie. Pokrzywa jest również bogata w witaminy A, B, C i K oraz ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie nerek, wspomagając ich oczyszczanie i wzmacniając ich funkcje.

Pokrzywa - na co pomaga

Układ moczowy

Od wieków pokrzywa była wykorzystywana w medycynie naturalnej ze względu na jej niezwykłe właściwości lecznicze. Znany medyk Avicenna już w swoich czasach docenił działanie tej rośliny na nerki. Pokrzywa stosowana jest przede wszystkim do oczyszczania i leczenia nerek, kamicy nerkowej, skąpomoczu, stanów zapalnych nerek, pęcherza moczowego oraz dróg moczowych. Dzięki swojemu działaniu ochronnemu pokrzywa jest szczególnie polecana dla osób z nadciśnieniem tętniczym krwi, u których istnieje duże ryzyko uszkodzenia nerek.

Włosy, skóra i paznokcie

Pokrzywa ma również pozytywny wpływ na skórę. Można ją stosować na trądzik, łuszczycę i inne choroby skórne, ponieważ ma działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Ponadto witamina A zawarta w pokrzywie jest ważna dla zdrowia skóry i włosów, pomaga w regeneracji tkanek i chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

Układ krążenia

Kolejnym ważnym działaniem pokrzywy jest jej wpływ na układ krążenia. Zawarte w niej substancje przyczyniają się do rozszerzenia naczyń krwionośnych, co może pomóc w obniżeniu ciśnienia krwi i poprawieniu krążenia. Ponadto pokrzywa ma działanie przeciwzapalne, co może pomóc w zmniejszeniu ryzyka chorób serca.

Bóle stawów i mięśni

Pokrzywa może również pomóc w leczeniu bólu stawów i mięśni. Ma ona działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe, co może pomóc w zmniejszeniu bólu i obrzęku. Ponadto krzem zawarty w pokrzywie jest ważny dla zdrowia stawów i kości, pomaga w ich regeneracji i zapobiega osteoporozie.

Oczyszcza organizm po antybiotykoterapii

Po kuracji antybiotykami organizm wymaga oczyszczenia i regeneracji. Idealnie czyni to pokrzywa, ponieważ pomaga w usuwaniu metabolitów (pozostałych po lekach), oczyszcza wątrobę oraz nerki i przywraca równowagę biologiczną. Regeneruje również osłabiony organizm, ponieważ zawiera mnóstwo cennych składników, w tym żelazo oraz kwas foliowy.

Doskonała na anemię

Pokrzywa może być skutecznym środkiem uzupełniającym dietę osób z anemią, ze względu na jej zawartość żelaza, który jest niezbędny do produkcji czerwonych krwinek. Wzmożone spożycie pokrzywy może pomóc w poprawie wyników krwi i zwiększeniu poziomu hemoglobiny, co przyczynia się do lepszego funkcjonowania organizmu. W ten sposób pokrzywa może działać jak idealny naturalny lek na anemię.

Podsumowując, pokrzywa to roślina, która ma wiele korzystnych właściwości dla zdrowia. Jej działanie oczyszczające, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i moczopędne sprawiają, że jest to idealny środek na wiele dolegliwości zdrowotnych. Można ją stosować w formie herbaty, nalewek, soków, a nawet jako składnik kosmetyków.

Jak suszyć pokrzywę?

Suszenie pokrzywy na herbatę to prosty proces, który można przeprowadzić w domu. Poniżej przedstawiam krok po kroku, jak to zrobić:

  • zbierz świeże liście pokrzywy tak jak wspomnieliśmy wcześniej najlepiej to zrobić w kwietniu, maju oraz na początku czerwca
  • rozłóż liście na płaskiej powierzchni, tak aby na siebie nie nachodziły
  • pozostaw liście do wyschnięcia w ciepłym i przewiewnym miejscu. W czasie suszenia należy od czasu do czasu przemieszać liście, aby równomiernie schnęły. Uwaga! Nie susz pokrzywy na słońcu, ponieważ traci ona wtedy swoje wartości odżywcze i lecznicze.
  • zasuszone liście można przechowywać w suchym i ciemnym miejscu w szczelnie zamkniętym pojemniku. Prawidłowo ususzona pokrzywa powinna posiadać piękny zielony kolor. Jeśli podczas suszenia zmieniła swój kolor np. stała się żółtawa oznacza to była suszona w niewłaściwy sposób i tym samym utraciła swoje właściwości odżywcze i lecznicze. 
Gotowe suszone liście pokrzywy można wykorzystać do parzenia herbaty. Wystarczy zalać około 1-2 łyżki suszu wrzątkiem i pozostawić do zaparzenia na około 10 minut. Po tym czasie można odcedzić herbatę i dodać ewentualnie miód lub cytrynę, aby nadać jej smak.

Jak zrobić sok z pokrzywy?

Pokrzywę po zebraniu warto najpierw zalać gorącą wodą, aby zmiękła i oczyściła się z wszelkich zabrudzeń. Następnie pokrzywę należy zmielić w maszynce do mielenia i wycisnąć sok za pomocą gazy. Jeśli jednak nasza pokrzywa jest wyjątkowo sucha i nie daje się łatwo wycisnąć, możemy dodać niewielką ilość zimnej wody do zmielonej pokrzywy, dokładnie wymieszać i wtedy wycisnąć sok. Tak przygotowany sok możemy przechowywać w lodówce przez okres 4 dni. 

Sok z pokrzywy - jak pić?

Aby podnieść odporność i zwiększyć poziom hemoglobiny, nie trzeba spożywać dużej ilości soku z pokrzywy. Wystarczy pić 1-2 łyżki dziennie, przez okres około dwóch tygodni. Ważne jest, aby nie przekraczać maksymalnie 3 łyżek soku na dzień. Przestrzeganie tej zasady pozwoli uniknąć skutków ubocznych, takich jak biegunka czy zaburzenia żołądkowe, które mogą wystąpić przy spożyciu większych ilości soku z pokrzywy. Dlatego zaleca się umiarkowanie w stosowaniu soku z tej rośliny i regularne spożywanie niewielkich ilości, aby cieszyć się korzyściami zdrowotnymi, jakie niesie ze sobą ta roślina.

Przeczytaj również:

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama