- Stary przepis na pączki znaleziony w szufladzie.
- Łatwy przepis na puszyste pączki z pół kilograma mąki
- Przygotowanie puszystych pączków - krok po kroku
- Formowanie pączków, czyli pierwszy trik, by pączki były puszyste
- Jak nadziewać pączki, by nie wylatywał dżem? Dwa sposoby.
- Smażenie pączków. Drugi trik Babci Kazi na puchate pączki
- Lukrowanie domowych pączków
Stary przepis na pączki znaleziony w szufladzie.
Tym starym, sprawdzonym przepisem na pączki podzieliła się z nami Czytelniczka Ewa. Jej Babci robiła takie pyszne paczki, gdy Pani Ewa była dzieckiem. Nasza Czytelniczka znalazła przepis przypadkiem w starej szufladzie w stole od Babci Kazi. To był prawdziwy skarb. Dziś możesz zrobić te przepyszne pączki z nami.
Łatwy przepis na puszyste pączki z pół kilograma mąki
Pączki według przepisu Babci Kazi są bardzo puszyste dzięki kilku trikom, które znajdziesz w dalszej części tekstu.
To łatwy przepis, wystarczy następować zgodnie ze wskazówkami. Z tego przepisu wyjdzie około 20 pączków. Będziesz potrzebować do ich przygotowania pół kilograma mąki. Przeczytaj, jakie jeszcze składniki będą potrzebne.
Składniki na pączki z pół kilograma mąki
- 50 g świeżych drożdży
- 250 ml ( szklanka) ciepłego mleka
- 2 łyżeczki cukru
- 4 żółtka
- 2 jajko
- 8 łyżeczek cukru wanilinowego
- 600 g (4 szklanki) mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 70 g masła
- 2 łyżki spirytusu lub octu
- olej lub smalec do smażenia
- 3 łyżki smażonej w cukrze SKÓRKI POMARAŃCZOWEJ lub gotowej kandyzowanej
- 2 filiżanki cukru pudru do lukru (przepis, jak go zrobić znajdziecie na końcu)
- duży słoiczek dżemu powideł lub konfitur do nadzienia.
Jak usmażyć dobre pączki? Oto 5 sekretów Heleny na idealne drożdżowe kule.
Przygotowanie puszystych pączków - krok po kroku
Oto jak przygotować ciasto na pączki. Postępuj zgodnie ze wskazówkami
Przygotowanie
Zaczynamy od rozczynu: W dużym kubku kruszymy drożdże, dodajemy 4 łyżki mąki, 2 łyżeczki cukru i pół szklanki ciepłego mleka. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na 15-20 minut, aby rozczyn urósł.
Jajka i cukier: W osobnym naczyniu ucieramy jajka i żółtka z cukrem wanilinowym na puszystą masę.
Mąka i sól: Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli i mieszamy.
Łączenie składników: Do mąki dodajemy wyrośnięty rozczyn, pozostałe ciepłe mleko oraz ubite wcześniej jajka.
Dodawanie alkoholu: Dodajemy 2 łyżki spirytusu lub octu
Wyrabianie ciasta: Składniki delikatnie mieszamy, a następnie zaczynamy wyrabiać ciasto przez około 15 minut.
Dodajemy masło: Do ciasta dodajemy roztopione masło i wyrabiamy jeszcze przez 5 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
Odstawiamy do wyrośnięcia: Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość. Zwykle trwa to około 1,5 godziny.
Formowanie pączków, czyli pierwszy trik, by pączki były puszyste
Teraz przyszła pora na formowanie pączków. To ważny moment, bo dzięki dobremu ugniataniu nasze drożdżowe kule będą puchate.Zagniatanie ciasta: Gdy ciasto wyrośnie, wykładamy je na stolnicę posypaną mąką i delikatnie zagniatamy, aby pozbyć się pęcherzy powietrza. To właśnie dzięki temu zabiegowi Twoje pączki będą bardziej puszyste.
Formowanie pączków: Następnie rozwałkowujemy ciasto na grubość około 1 cm (w razie potrzeby podsypujemy mąką) i wycinamy z niego okrągłe krążki za pomocą szklanki. Powinno wyjść około 20 pączków.
Ponowne wyrastanie: Pączki układamy na tacy wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na około 45 minut, aby ponownie wyrosły.
Jak nadziewać pączki, by nie wylatywał dżem? Dwa sposoby.
Pierwszy sposób: Aby przygotować pączki z nadzieniem, należy rozwałkować połowę ciasta na grubość 1 cm, wykrawać szklanką kółka, wkładać do środka po łyżeczce konfitury, kłaść drugi krążek i zlepiać dokładnie brzegi, formując w dłoni kulkę.
Drugi sposób, który nie wymaga wałkowania: Odrywamy w miarę równe kawałki ciasta. Spłaszczamy je wówczas na dłoni (można co jakiś czas pokryć je mąką, by ciasto nie kleiło nam się do rąk). Na środek kładziemy łyżeczkę nadzienia. Dokładnie zalepiamy, by nic nie wyciekło i formujemy kulkę.
Smażenie pączków. Drugi trik Babci Kazi na puchate pączki
Od smażenia również zależy, czy pączki będą puchate. Ważne, by stosować się do zasad Babci Kazi.
Pierwsza zasada smażenia pączków: Zadbaj o dobrą temperaturę oleju. Olej musi być dobrze rozgrzany (ok. 175 stopni C). Można to sprawdzić, wrzucając do niego odrobinę ciasta, i jak "wyskoczy", będzie "skwierczało" to znaczy, że można smażyć pączki.
Druga zasada smażenia pączków: Smaż partiami. Pączki muszą swobodnie pływać w gorącym smalcu lub olej. Najlepiej wkładać po 4 sztuki. Wówczas olej nie obniży temperatury.
Trzecia zasada smażenia pączków: Dbaj o to, b y olej nie był zbyt gorący, a pączki nie zaczęły się rumienić zbyt szybko. Gdy będą rumiane przewróć delikatnie patyczkiem na drugą stronę
Usmażone paczki kładź na papierowy ręcznik, który pochłonie tłuszcz.
Pączki możesz też piec w piekarniku. Zobacz film. Pod filmem znajdziesz przepis na lukier.
Lukrowanie domowych pączków
Lukrowanie pączków jest proste. Zrób lukier zgodnie z tym przepisem:1 filiżanka cukru pudru rozpuszczona w 1-2 łyżkach gorącej wody lub soku z cytryny.
Tak przygotowanym lukrem posmaruj paczki. Możesz posypać skórką pomarańczową lub posypką.
Pączki Babci Kazi smakują wybornie. To domowe paczki zrobione według starego przepisu. Życzymy smacznego
Poznaj też wiele innych przepisów na słodkości popularne w Tłusty Czwartek
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.