Te ciasteczka zawsze wychodzą. Są aromatyczne i bardzo pyszne. Przepis od Cioci Krysi bardzo się sprawdza.
Kruche ciasteczka korzenne z miodem. Przepis krok, po kroku.
Te proste ciasteczka korzenne zrobisz bardzo szybko. Oto składniki, które potrzebujesz do ich przygotowania. Ciocia Krysia dodaje do nich jeden składnik, który sprawia, że są pyszniejsze, to miód.
Składniki:
- 150 g masła (w temperaturze pokojowej)
- 8 łyżek cukru pudru
- 1 jajko
- 1 płaska łyżka miodu
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika (może być ciut więcej, jeśli lubisz)
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
- 1-2 łyżki mleka (w razie potrzeby, jeśli ciasto będzie za suche)
- Szczypta soli
Ciastka korzenne, jak ze sklepu Przepis i przygotowanie
Oto, jak przygotować ciasteczka korzenne. To, czy będą cienkie, czy nie, zależy od ciebie. Ważne jest, na jaką grubość rozwałkujesz ciasto. Piszemy o tym poniżej
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180°C. Przygotuj blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Wymieszaj suche składniki: W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, cynamon, gałkę muszkatołową i sól.
- Utrzyj masło z cukrem: W drugiej misce ucieraj miękkie masło z cukrem na puszystą masę (możesz po prostu zmiksować to w mikserze). Dodaj jajko, ciągle ucierając (około dwóch minut), dodaj łyżkę miodu.
- Połącz suche i mokre składniki: Stopniowo do masy dodawaj suche składniki i miksuj delikatnie dalej, tak długo, aż powstanie jednolita masa.
- Dodaj mleka jeśli potrzeba: Jeśli ciasto jest zbyt suche, możesz dodać jedną lub dwie łyżki mleka, by ciasto stanowiło jednolitą, plastyczną masę
- Uformuj ciasto w kulki: Podziel ciasto na 3 części i uformuj w kulki. Zawiń w folię (możesz obtoczyć delikatnie w mące), włóż kulki na godzinę do lodówki.
Ciastka korzenne cienkie. Formowanie ciasteczek
To, czy ciasteczka korzenne będą cienkie, czy nie, zależy od ciebie. Ważne jest, na jaką grubość rozwałkujesz ciasto. Piszemy o tym poniżej.
Po godzinie, gdy ciasto w lodówce będzie już zimne, możesz zacząć formować ciasteczka.
- Blat lub stolnicę podsyp delikatnie mąką
- Wyjmij po jednej kulce z lodówki.
- Na stolnicy lub blacie rozwałkuj ciasto na grubość od 3 do 5 milimetrów (w zależności, jakie ciasteczka lubisz) Im cieńsze ciasteczka, tym będą mniej miękkie, a bardziej chrupiące.
- Wytnij foremkami do pierniczków wzory
Kruche ciasteczka korzenne. Pieczenie
Teraz już przyszła pora na pieczenie. Gdy będziesz wkładać do piekarnika pierwszą partię ciasteczek, możesz rozpocząć przygotowywanie drugiej partii, powtarzając czynności.
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni C.
- Na dużą blachę z piekarnika połóż papier do pieczenia
- Ułóż na papier ciasteczka. Pamiętaj, by zachować odległość między ciasteczkami, około 5 milimetrów
- Ciasteczka możesz posypać płatkami migdałów
- Piecz około 10 minut lub do zrumienienia.
- Ostudź: Gotowe ciasteczka, zostaw do wystygnięcia. Nabiorą chrupkości, gdy będą zimne.
Jeśli lubisz, żeby ciasteczka były miękkie, skorzystaj z tych podpowiedzi: Jak zrobić, żeby pierniczki były miękkie? Sprawdzone triki babci.
Co można zrobić z ciasteczkami korzennymi?
Z ciasteczkami korzennymi, które upieczesz, możesz zrobić pyszny sernik. Z pokruszonych ciasteczek zrobisz spód do pysznego sernika. Ciocia Krysia zdradziła nam również na niego przepis.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.