reklama

Ciasteczka korzenne. Prosty przepis na cynamonowe pierniczki od cioci.

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor: | Zdjęcie: Canva

Ciasteczka korzenne. Prosty przepis na cynamonowe pierniczki od cioci. - Zdjęcie główne

Ciasteczka korzenne. Pieczenie | foto Canva

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

ONA gotujeCiasteczka korzenne są idealną alternatywą do tradycyjnych pierniczków. Smakują wybornie. Ciocia Krysia dodaje jeden składnik, który sprawia, że są jeszcze lepsze.
reklama

Te ciasteczka zawsze wychodzą. Są aromatyczne i bardzo pyszne. Przepis od Cioci Krysi bardzo się sprawdza.   

Kruche ciasteczka korzenne z miodem.  Przepis krok, po kroku. 

Te proste ciasteczka korzenne zrobisz bardzo szybko. Oto składniki, które potrzebujesz do ich przygotowania. Ciocia Krysia dodaje do nich jeden składnik, który sprawia, że są pyszniejsze, to miód.

Składniki:

  • 150 g masła (w temperaturze pokojowej)
  • 8 łyżek  cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżka miodu
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika (może być ciut więcej, jeśli lubisz)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
  • 1-2 łyżki mleka (w razie potrzeby, jeśli ciasto będzie za suche)
  • Szczypta soli

Ciastka korzenne, jak ze sklepu Przepis i przygotowanie

reklama

Oto, jak przygotować ciasteczka korzenne. To, czy będą cienkie, czy nie, zależy od ciebie. Ważne jest, na jaką grubość rozwałkujesz ciasto. Piszemy o tym poniżej

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Przygotuj blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  2. Wymieszaj suche składniki: W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, cynamon, gałkę muszkatołową i sól.
  3. Utrzyj masło z cukrem: W drugiej misce ucieraj miękkie masło z cukrem na puszystą masę (możesz po prostu zmiksować to w mikserze). Dodaj jajko, ciągle ucierając (około dwóch minut), dodaj łyżkę miodu.
  4. Połącz suche i mokre składniki: Stopniowo do masy dodawaj suche składniki i miksuj delikatnie dalej, tak długo, aż powstanie jednolita masa.
  5. Dodaj mleka jeśli potrzeba: Jeśli ciasto jest zbyt suche, możesz dodać jedną lub dwie łyżki mleka, by ciasto stanowiło jednolitą, plastyczną masę
  6. Uformuj ciasto w kulki: Podziel ciasto na 3 części i uformuj w kulki. Zawiń w folię (możesz obtoczyć delikatnie w mące), włóż kulki na godzinę do lodówki.

Ciastka korzenne cienkie. Formowanie ciasteczek

reklama

To, czy ciasteczka korzenne będą cienkie, czy nie, zależy od ciebie. Ważne jest, na jaką grubość rozwałkujesz ciasto. Piszemy o tym poniżej.

Po godzinie, gdy ciasto w lodówce będzie już zimne, możesz zacząć formować ciasteczka.

  • Blat lub stolnicę podsyp delikatnie mąką
  • Wyjmij po jednej kulce z lodówki. 
  • Na stolnicy lub blacie rozwałkuj ciasto na grubość od 3 do 5 milimetrów (w zależności, jakie ciasteczka lubisz) Im cieńsze ciasteczka, tym będą mniej miękkie, a bardziej chrupiące.
  • Wytnij foremkami do pierniczków wzory

Kruche ciasteczka korzenne. Pieczenie

reklama

Teraz już przyszła pora na pieczenie. Gdy będziesz wkładać do piekarnika pierwszą partię ciasteczek, możesz rozpocząć przygotowywanie drugiej partii, powtarzając czynności.

  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni C. 
  2. Na dużą blachę z piekarnika połóż papier do pieczenia
  3. Ułóż na papier ciasteczka. Pamiętaj, by zachować odległość między ciasteczkami, około 5 milimetrów
  4. Ciasteczka możesz posypać płatkami migdałów
  5. Piecz około 10 minut lub do zrumienienia.
  6. Ostudź: Gotowe ciasteczka, zostaw do wystygnięcia. Nabiorą chrupkości, gdy będą zimne.
Jeśli lubisz, możesz ciasteczka polukrować: Szybkie i proste pierniczki. Sprawdzony przepis od Babci Zosi.

reklama

Jeśli lubisz, żeby ciasteczka były miękkie, skorzystaj z tych podpowiedzi:  Jak zrobić, żeby pierniczki były miękkie? Sprawdzone triki babci.

Co można zrobić z ciasteczkami korzennymi?

Z ciasteczkami korzennymi, które upieczesz, możesz zrobić pyszny sernik. Z pokruszonych ciasteczek zrobisz spód do pysznego sernika. Ciocia Krysia zdradziła nam również na niego przepis.

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama