reklama

Sekrety idealnych pączków i faworków! Babcie dodają ten składnik

Opublikowano:
Autor:

Sekrety idealnych pączków i faworków! Babcie dodają ten składnik - Zdjęcie główne

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

ONA gotujeNasze babcie od lat dodają ten składnik do pączków i faworków. To nie tylko tradycja, by dodać alkohol, to nauka! Przeczytaj, po co dodajemy alkohol, jakiego najlepiej użyć i w jakich proporcjach? Z testu dowiesz się, czym można go zastąpić.
reklama

Tłusty czwartek to święto dla podniebienia, a pączki i faworki królują na naszych stołach. Ale czy zastanawiałyście się kiedyś, dlaczego do tych słodkości dodajemy spirytus lub inny alkohol? Odkryjmy razem sekrety naszych babć i przekonajmy się, dlaczego ten składnik jest tak ważny dla uzyskania idealnej konsystencji i smaku.

reklama

Po co spirytus w pączkach?

Zastanawiasz się, po co spirytus w pączkach? Oto wyjaśnienie.

  • Koagulacja białka: Spirytus wchodzi w reakcję z białkiem zawartym w jajkach, powodując jego koagulację. Dzięki temu ciasto staje się bardziej elastyczne i mniej chłonne.
  • Ochrona przed tłuszczem: Podczas smażenia, koagulacja białka tworzy barierę, która zapobiega wchłanianiu nadmiernej ilości tłuszczu przez ciasto. W efekcie pączki i faworki są mniej tłuste i bardziej chrupiące.
  • Lepsze wyrastanie: Alkohol pomaga drożdżom lepiej pracować, co przekłada się na puszystość ciasta.

Przeczytaj też: Jak usmażyć dobre pączki? Oto 5 sekretów Heleny na idealne drożdżowe kule.

reklama

Czy można zrobić pączki bez spirytusu?

Pączki i faworki można zrobić bez spirytusu, ale będą mniej puszyste i opiją się bardziej tłuszczem. Mamy jednak dobrą wiadomość, spirytus możesz zastąpić innymi składnikami. Piszemy o tym poniżej.

Czym zastąpić spirytus?

Jeśli nie chcesz dodawać spirytusu do swoich wypieków, masz kilka alternatyw:

  • Ocet: Ocet, podobnie jak spirytus, ma właściwości zakwaszające, które wpływają na strukturę ciasta.
  • Sok z cytryny: Kwasy zawarte w soku z cytryny również mogą zastąpić alkohol.
  • Wino białe: Jeśli chcesz dodać nieco wyrafinowanego smaku, możesz użyć niewielkiej ilości białego wina.
Ważne: Pamiętaj, że ilość zamiennika powinna być dostosowana do przepisu i Twoich preferencji smakowych. Zacznij od mniejszych ilości i stopniowo zwiększaj, aż osiągniesz pożądany efekt.

reklama

Ile octu lub spirytusu dodać do pączków?

Zastanawiasz się, ile alkoholu trzeba dodać do pączków lub faworków? Nie musi tego być dużo. Przyjmuje się, że na 1 kilogram pączków dodajemy 1-3 łyżek spirytusu lub octu. Przeczytasz o tym dokładnie w naszych przepisach na pączki i faworki.

Podsumowanie
Dodatek alkoholu do ciasta na pączki i faworki to nie tylko tradycja, ale przede wszystkim sposób na uzyskanie lekkich, puszystych i mniej tłustych wypieków. 

reklama

Spróbuj naszych przepisów na pyszne pączki, faworki i oponki

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Piszemy o wspaniałych kobietach z małych miejscowości. Radzimy i pomagamy. Zdrowie, moda, uroda, związki, rodzicielstwo, kuchnia, horoskop i więcej Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama