reklama
reklama

Dzięki niej Adele schudła prawie 50 kg. Na czym polega dieta SIRT?

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

ONA na diecie Stosując dietę SIRT brytyjska piosenkarka Adele schudła prawie 50 kg. Na czym polegają tajniki produktów sirtfood?
reklama

Adele, jedna z największych gwiazd muzycznych na świecie, w ostatnich latach stała się znana nie tylko ze swojego talentu, ale także z powodu utraty sporej ilości kilogramów. Jej metamorfoza była tak duża, że fani zastanawiali się, jak udało jej się osiągnąć takie efekty.

Adele dzięki diecie SIRT schudła prawie 50 kg

Okazuje się, że piosenkarka utratę prawie 50 kilogramów zawdzięcza diecie SIRT. Ponoć ta metoda żywieniowa pozwoliła wokalistce zachować piękny, młodzieńczy wygląd i osiągnąć smukłą sylwetkę bez zbytniego poświęcenia. Co ciekawe, dieta SIRT może również wpłynąć na spowolnienie procesu starzenia i przedłużenie życia. W Polsce do stosowania tej diety przyznały się m.in. Martyna Wojciechowska, Agnieszka Dygant i Daria Widawska. Czym tak naprawdę jest dieta SIRT? Jakie produkty można spożywać, będąc na tej diecie? Czym są tajemnicze sirtuiny? Wyjaśniamy poniżej.

Co to są sirtuiny?

Sirtuiny (Silent Information Regulators) to grupa specyficznych enzymów, które występują w niemal każdym organizmie żywym i odgrywają ważną rolę w kwestii długości oraz jakości życia. Nazywane potocznie "genami długowieczności" i "genami szczupłości".

Sirtuiny to rodzaj białek, które wytwarzane są w organizmie i wpływają korzystnie na zdrowie, długość życia oraz proces odchudzania. Ich działanie polega na regulacji różnych procesów biologicznych, co prowadzi do zmian w funkcjonowaniu komórek i tkanek, a w konsekwencji do poprawy stanu zdrowia i wydłużenia życia. 

Istnieją badania, które mówią o korzystnym wpływie sirtuin na organizm, zwłaszcza w kontekście procesu odchudzania. Dlatego żywność zawierającą sirtuiny nazwano — sirtfoods.

Na czym polega dieta SIRT

Dieta SIRT w początkowej fazie to dość spore ograniczenia kaloryczne połączone ze spożywaniem produktów zawierających sirtuiny. Wszystko to ma sprawić, że organizm zacznie wytwarzać więcej pożądanej w tej diecie sirtuiny. 

Etapy diety SIRT

Dieta SIRT składa się z następujących etapów.

Pierwszy etap trwa przez trzy dni i polega na spożywaniu około 1000 kalorii dziennie, co ma na celu pobudzenie aktywności sirtuin. W tym czasie zaleca się spożywanie tylko jednego posiłku stałego dziennie oraz 3 płynnych (koktajle, zupy). Jest to najbardziej restrykcyjny moment diety.
 
W kolejnym etapie diety SIRT, który trwa od 4 do 7 dni, można wprowadzić dodatkowy stały posiłek i ograniczyć liczbę wypijanych koktajli do 2 dziennie. W tym okresie kaloryczność posiłków zwiększa się do 1500 kcal, a dieta powinna składać się przede wszystkim z produktów bogatych w polifenole, które można znaleźć przede wszystkim w warzywach i owocach. 

Następnym etapem jest faza utrzymywania wyników i nie ma ustalonej ilości kalorii, która powinna być spożywana w ciągu dnia. Zalecane jest jednak spożywanie trzech posiłków, które zawierają sirtfoods. Dodatkowo każdego dnia zaleca się wypicie jednego zielonego soku. Etap trwa od 8 do 14 dni. 

Po upływie wymienionych wyżej etapów diety SIRT zaleca się kontynuowanie spożywania produktów sirtuinowych, ale już bez konkretnych wytycznych co do kaloryczności czy liczby posiłków. Autorzy diety wspominają, że można powtarzać pierwsze dwa etapy w zależności od indywidualnych potrzeb, np. raz w roku.

Jakie produkty są dozwolone podczas trwania diety SIRT?

Dieta SIRT opiera się na spożywaniu określonych produktów, które nazywane są aktywatorami sirtuin. Twórcy diety wskazują 20 kluczowych produktów, które powinny znaleźć się w diecie SIRT, aby odnieść zamierzone efekty. Produkty te pełnią rolę aktywatorów sirtuin, co ma wpłynąć na przyspieszenie procesu odchudzania i spowolnienie procesów starzenia.

Do tzw. aktywatorów sirtuiny należą:

  • papryczka chili,
  • gryka,
  • kapary,
  • seler w
  • kakao,
  • kawa,
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia,
  • zielona herbata,
  • jarmuż,
  • lubczyk,
  • daktyle 
  • pietruszka,
  • czerwona cykoria,
  • czerwona cebula,
  • czerwone wino,
  • rukola,
  • soja,
  • truskawki,
  • kurkuma,
  • orzechy włoskie.

Stosując dietę SIRT należy unikać produktów mącznych, wysokoprzetworzonych i wysokokalorycznych, takich jak fast foody, słodycze, chipsy czy napoje gazowane.

Przeczytaj również:

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama