reklama

Chrupiący karp z piekarnika. Prosty przepis od Babci Marty i trik jak pozbyć się szlamu

Opublikowano:
Autor: | Zdjęcie: Canva

Chrupiący karp z piekarnika. Prosty przepis od Babci Marty i trik jak pozbyć się szlamu - Zdjęcie główne

Chrupiący karp upieczony w piekarniku | foto Canva

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

ONA gotujeKarp pieczony w piekarniku ma delikatne mięso i wyjątkowo chrupiącą skórkę. Oto prosty przepis od Babci Marty. Zrobisz go bardzo szybko. Jest też trik, jak pozbyć się zapachu i smaku szlamu.
reklama
reklama

Karp pieczony w piekarniku z masłem

Chrupiący karp to nieodłączny element wielu wigilijnych stołów. Dzięki pieczeniu w piekarniku uzyskujemy delikatne mięso i wyjątkowo chrupiącą skórkę.

Mamy dla Ciebie prosty przepis na karpia pieczonego w piekarniku z dużą ilością masła.

Jak zrobić karpia pieczonego w piekarniku? Mamy gotowy przepis

Podpowiadamy, jak zrobić karpia pieczonego w piekarniku. To bardzo prosty przepis. 

reklama

Do przygotowania karpia pieczonego w piekarniku będziesz potrzebować następujące składniki:

  • karp (tu znajdziesz podpowiedź ⇒ Jak kupić dobrego karpia? )
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • pół kostki masła (może być więcej, jeśli lubisz bardziej maślanego karpia lub masz więcej ryby)
  • mąka do obtoczenia ryby
  • 2 cebule do odszlamienia karpia
  • opcjonalnie do pieczenia: 1 cebula, 30 dkg pieczarek upieczonych wcześniej na maśle w rondelku
  • duża blacha od piekarnika
Zanim jednak przystąpisz do pieczenia karpia, skorzystaj ze sposobu Babci Marty na odszlamienie ryby. 

reklama

Jak przyprawić karpia przed pieczeniem i jak pozbyć się szlamu

Nie wiesz, jak przygotować karpia przed pieczeniem? Podpowiadamy.

Żeby karp był smaczny, trzeba pozbyć się zapachu i smaku szlamu. Nasze babcie miały na to świetny sposób. Skorzystaj z niego.

  1. Karpia dokładnie oczyść, wypatrosz i umyj pod bieżącą wodą.
  2. Osusz papierowym ręcznikiem.
  3. Pokrój w dzwonki lub płaty (tak, jak lubisz)
  4. Przygotuj naczynie, do którego włożysz rybę
  5. Dzwonki lub płaty karpia przekładamy cienkimi plasterkami cebuli, tworząc w naczyniu warstwy. 
  6. Na jedną warstwę karpia kładziemy warstwę cebuli i powtarzamy tę czynność, aż zużyjemy wszystkie składniki. 
  7. Całość wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. 
Dzięki temu karp pozbędzie się zapach i smaku szlamu, a mięso będzie bardziej delikatne.

reklama

Jak przygotować chrupiącego karpia z piekarnika? Przepis krok, po kroku

Oto jak krok po kroku przygotować chrupiącego karpia z piekarnika.

  1. Blachę wysmaruj grubo masłem.
  2. Wyjmij karpia z lodówki przynajmniej na godzinę przed pieczeniem.
  3. Oczyść z cebuli (cebule wyrzuć).
  4. Dopraw solą i pieprzem.
  5. Obtocz w mące z każdej strony.
  6. Połóż na wysmarowaną blachę kawałki karpia.
  7. Na każdy kawałek karpia połóż kawałek masła, by rozpłynął się na rybie i otulił maślaną kołderką. 
  8. Między rybę możesz położyć płatki świeżej cebuli i przygotowane wcześniej pieczarki.

Czy karpia pieczemy w piekarniku pod przykryciem?

Pieczenie karpia jest bardzo proste. Nie pieczemy go pod przykryciem, ale w jednym przypadku możesz użyć folii.

  • Nagrzej piekarnik na 180 stopni C (funkcja: grzanie góra/dół)
  • Wstaw blaszkę z  karpiem na środkową półkę piekarnika
  • Piecz przez około 30-40 minut, lub do momentu aż ryba będzie miała złocistą i chrupiącą skórkę. 
Jeśli ryba wcześniej się spiecze, a nie minęło 30 minut, możesz przykryć karpia folią, by upiekł się dobrze, a mięso nie było surowe.

Na 5 minut przed wyjęciem karpia z piekarnika ściągnij folię, by skórka była przyrumieniona i chrupiąca.

Karp pieczony w piekarniku z warzywami

Jeśli lubisz, możesz między karpiem poukładać nie tylko cebulkę i pieczarki, ale także inne warzywa:

  • marchewki i pietruszki: surowe pokrój na ćwiartki
  • ziemniaki: ugotuj wcześniej bez obierania, ale tak by nie były całkiem miękkie między rybę możesz poukładać również natkę pietruszki

Jak podawać karpia z piekarnika?

Czas podać karpia na świąteczny stół. 

  • Przełóż karpia z blaszki na duży talerz lub paterę.
  • Połóż na każdy kawałek plasterek cytryny
  • Między kawałki ryby poukładaj kawałki warzyw i pieczarek
  • Możesz na wierzch położyć natkę pietruszki lub koperek do ozdoby

Z czym podawać karpia na Wigilię

Karpia na wieczerzę wigilijną możesz podawać z ziemniakami i tzw. “szarym sosem".

Możesz też podawać karpia z chlebem.

Smacznego!

Sprawdź też nasze inne przepisy na świąteczne potrawy:

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama