- Piernikowe ciasto marchewkowe. Prosty przepis
- Piernik z marchewką i orzechami, czyli marchewkowe ciasto z przyprawą do piernika
- Przepis na piernik marchewkowy, krok, po kroku
- Jak piec marchewkowe ciasto z przyprawą piernikową
- Co zrobić, aby piernik marchewkowy był wilgotny? Triki Babci Kasi
- Marchewkowy piernik, wskazówki
- Piernik marchewkowy z kremem
- Jak zrobić krem do piernika marchewkowego
Piernikowe ciasto marchewkowe. Prosty przepis
Połączenie słodkiej marchewki z aromatycznymi przyprawami piernikowymi to prawdziwa uczta dla podniebienia! Piernikowe ciasto marchewkowe może stanowić idealną alternatywę dla klasycznego piernika.
Piernik z marchewką i orzechami, czyli marchewkowe ciasto z przyprawą do piernika
Do piernika z marchewką możesz dodać wiele bakali, by był jeszcze smaczniejszy. Na pewno warto dodać orzechy, ale poniżej znajdziesz więcej bakaliowych podpowiedzi.
Piernik marchewkowy - składniki:
- 2 marchewki średniej wielkości (starte na tarce na grubych oczkach)
- 3 jajka
- 1 szklanka brązowego cukru (może być ¾ szklanki)
- 1 szklanka oleju
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka miodu
- Szczypta soli
Przepis na piernik marchewkowy, krok, po kroku
Piernik marchewkowy bardzo prosto przygotować. Wystarczy robić wszystko zgodnie z poniższymi wskazówkami.
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Przygotuj formę: może być taka, jak do keksu lub mała okrągła blaszka do tortu (średnica 24 cm) Wysmaruj ją masłem i oprósz mąką.
- Przygotuj marchewkę: Utrzyj marchewkę na grubych oczkach
- Połącz składniki mokre: W misce ubij jajka z cukrem na puszystą masę (najlepiej mikserem). Dodaj olej i dokładnie wymieszaj.
- Dodaj składniki suche: W osobnej misce przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika, cynamon i sól. Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych, delikatnie mieszając łyżką.
- Połącz wszystko: Do ciasta dodaj startą marchewkę i miód oraz bakalie (te, które lubisz). Mieszaj do połączenia składników.
Jak piec marchewkowe ciasto z przyprawą piernikową
- Piecz: Przelej ciasto do przygotowanej formy i piecz przez około 40-50 minut, lub do suchego patyczka.
- Wystudź i podawaj: Po upieczeniu, wyjmij ciasto z formy i pozostaw do całkowitego wystudzenia.
Co zrobić, aby piernik marchewkowy był wilgotny? Triki Babci Kasi
Piernik marchewkowy jest bardzo wilgotny dzięki kilku trikom, które podpowiada Babcia Kasia
- Marchewka: Jeśli ma zbyt dużo soku, musisz go trochę odcisnąć. Jeśli jest zbyt sucha, dodaj do ciast łyżkę naturalnego jogurtu
- Olej: Używaj dobrej jakości oleju, np. rzepakowego lub słonecznikowego. Tłuszcz sprawia, że ciasto jest wilgotne i delikatne.
- Jajka w temperaturze pokojowej: Jajka w temperaturze pokojowej lepiej się ubijają z cukrem, co przekłada się na puszystość ciasta.
Marchewkowy piernik, wskazówki
Słodkość: Jeśli lubisz słodsze ciasta, możesz dodać 1/4 szklanki cukru więcej.
Przyprawy: Ilość przypraw możesz dostosować do swoich preferencji. Lubisz intensywniejszy smak piernika? Dodaj więcej przyprawy do piernika i cynamonu.
Polewa: Po wystudzeniu ciasto możesz polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.
Marchewkowy piernik możesz też przełożyć pysznym kremem. Przepis na niego znajdziesz poniżej.
Piernik marchewkowy z kremem
Marchewkowy piernik jest pyszniejszy z kremem. Dopełni on smaku ciasta i sprawi, że będzie królem świąt.
Oto prosty przepis na krem do piernikowego ciasta marchewkowego.
Jak zrobić krem do piernika marchewkowego
To bardzo prosty przepis. Do przygotowania kremu będziesz potrzebować:składniki:
- 100 gramów serka śmietankowego
- 50 gramów miękkiego masła
- ½ szklanki cukru pudru
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
- olejek pomarańczowy (kilka kropli)
Przygotowanie kremu
- Masło i serek wymieszaj łyżką.
- Dodaj cukier puder i cukier waniliowy.
- Dodaj olejek pomarańczowy.
- Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki mikserem na wolnych obrotach.
Smacznego!
Masz ciekawy przepis? Podziel się z nim z nami. Napisz w komentarzu lub na adres: redakcja@magazynoan.pl
Zobacz też inne przepisy:
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.