reklama

Piernik marchewkowy. Przepis na proste świąteczne ciasto od Babci Kasi.

Opublikowano:
Autor: | Zdjęcie: Canva

Piernik marchewkowy. Przepis na proste świąteczne ciasto od Babci Kasi. - Zdjęcie główne

Piernik marchewkowy z kremem | foto Canva

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

ONA gotujeTen piernik marchewkowy zawsze się udaje. Oto prosty przepis od Babci Kasi na wspaniałe świąteczne ciasto. Jest wilgotne i pyszne dzięki trikom, które znajdziesz w tekście.
reklama
reklama

Piernikowe ciasto marchewkowe. Prosty przepis

Połączenie słodkiej marchewki z aromatycznymi przyprawami piernikowymi to prawdziwa uczta dla podniebienia! Piernikowe ciasto marchewkowe może stanowić idealną alternatywę dla klasycznego piernika.

Piernik z marchewką i orzechami, czyli marchewkowe ciasto z przyprawą do piernika

Do piernika z marchewką możesz dodać wiele bakali, by był jeszcze smaczniejszy. Na pewno warto dodać orzechy, ale poniżej znajdziesz więcej bakaliowych podpowiedzi.

Piernik marchewkowy - składniki:

  • 2  marchewki średniej wielkości (starte na tarce na grubych oczkach)
  • 3 jajka
  • 1 szklanka brązowego cukru (może być ¾ szklanki)
  • 1 szklanka oleju
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka miodu
  • Szczypta soli
Bakalie do wyboru (1 łyżka orzechów włoskich, 1 łyżka żurawiny, 1 łyżka suszonych śliwek, 1 łyżka skórek z pomarańczy)

reklama

Przepis na piernik marchewkowy, krok, po kroku

Piernik marchewkowy bardzo prosto przygotować. Wystarczy robić wszystko zgodnie z poniższymi wskazówkami.

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. 
  2. Przygotuj formę: może być taka, jak do keksu lub mała okrągła blaszka do tortu (średnica 24 cm) Wysmaruj ją masłem i oprósz mąką.
  3. Przygotuj marchewkę: Utrzyj marchewkę na grubych oczkach
  4. Połącz składniki mokre: W misce ubij jajka z cukrem  na puszystą masę (najlepiej mikserem). Dodaj olej i dokładnie wymieszaj.
  5. Dodaj składniki suche: W osobnej misce przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika, cynamon i sól. Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych, delikatnie mieszając łyżką.
  6. Połącz wszystko: Do ciasta dodaj startą marchewkę i miód oraz bakalie (te, które lubisz). Mieszaj do połączenia składników.

Jak piec marchewkowe ciasto z przyprawą piernikową

reklama

  • Piecz: Przelej ciasto do przygotowanej formy i piecz przez około 40-50 minut, lub do suchego patyczka.
  • Wystudź i podawaj: Po upieczeniu, wyjmij ciasto z formy i pozostaw do całkowitego wystudzenia.

Co zrobić, aby piernik marchewkowy był wilgotny? Triki Babci Kasi

Piernik marchewkowy jest bardzo wilgotny dzięki kilku trikom, które podpowiada Babcia Kasia

  • Marchewka: Jeśli ma zbyt dużo soku, musisz go trochę odcisnąć. Jeśli jest zbyt sucha, dodaj do ciast łyżkę naturalnego jogurtu
  • Olej: Używaj dobrej jakości oleju, np. rzepakowego lub słonecznikowego. Tłuszcz sprawia, że ciasto jest wilgotne i delikatne.
  • Jajka w temperaturze pokojowej: Jajka w temperaturze pokojowej lepiej się ubijają z cukrem, co przekłada się na puszystość ciasta.

Marchewkowy piernik, wskazówki

reklama

Słodkość: Jeśli lubisz słodsze ciasta, możesz dodać 1/4 szklanki cukru więcej.

Przyprawy: Ilość przypraw możesz dostosować do swoich preferencji. Lubisz intensywniejszy smak piernika? Dodaj więcej przyprawy do piernika i cynamonu.

Polewa: Po wystudzeniu ciasto możesz polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem. 

Marchewkowy piernik możesz też przełożyć pysznym kremem. Przepis na niego znajdziesz poniżej. 

Piernik marchewkowy z kremem

Marchewkowy piernik jest pyszniejszy z kremem. Dopełni on smaku ciasta i sprawi, że będzie królem świąt. 
Oto prosty przepis na krem do piernikowego ciasta marchewkowego.

Jak zrobić krem do piernika marchewkowego 

To bardzo prosty przepis. Do przygotowania kremu będziesz potrzebować:

składniki:

  • 100 gramów serka śmietankowego
  • 50 gramów miękkiego masła
  • ½ szklanki  cukru pudru
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • olejek pomarańczowy (kilka kropli)

Przygotowanie kremu

  1. Masło i serek wymieszaj łyżką.
  2. Dodaj cukier puder i cukier waniliowy. 
  3. Dodaj olejek pomarańczowy.
  4. Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki mikserem na wolnych obrotach. 
Posmaruj kremem piernik marchewkowy. Posyp skórką pomarańczową lub płatkami migdałów.

Smacznego!

Masz ciekawy przepis? Podziel się z nim z nami. Napisz w komentarzu lub na adres: redakcja@magazynoan.pl

Zobacz też inne przepisy:

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama