Reklama

Sprawdzone przepisy na pączki

Opublikowano: 18 lutego 2021 13:32
Autor:

 Sprawdzone przepisy na pączki - Zdjęcie główne

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:

Przeczytaj również:

ONA RADZI Sprawdzone przepisy na pączki. Dla wszystkich łasuchów, tych, którzy kochają słodycze, a szczególnie wypieki – Tłusty Czwartek, to wyjątkowa okazja do świętowania. Nic jednak bardziej nie psuje humoru niż ciasto, które się nie udało. Poniżej podaję Wam wypróbowane receptury, często przekazywane z pokolenia na pokolenie, nadesłane przez nasze czytelniczki. Pączki wyjdą jak marzenie.Smacznego!

Reklama

Sprawdzone przepisy na pączki

Pączki bez garowania

  • 10 żółtek
  • 15 dkg drożdży
  • ¾ szkl. oliwy
  • 3 szkl. mleka
  • ¾ szkl. cukru
  • ¾ kostki masła
  • 1,5 kg mąki
  • szczypta soli

Żółtka, drożdże, oliwę utrzeć w garnku. Mleko, cukier, masło, zagrzać wlać na mąkę. Wszystko wymieszać i wyrobić ciasto. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu.

Sprawdzone przepisy na pączki

Pączki 18 sztuk.

  • 250 ml mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 cukier waniliowy
  • 6 żółtek
  • 500 g mąki pszennej typ 550
  • 100 g masła
  • szczypta soli
  • 2 łyżki spirytusu lub wódki

Roztopić masło i wystudzić. Mąkę przesiać. Przygotować rozczyn z łyżką cukru, drożdżami i dwoma łyżkami mąki. Przykryć ściereczką, odstawić na około 10 min, do wyrośnięcia. Żółtka z resztą cukru i cukrem waniliowym ubić na jasną masę. Resztę składników wyrobić, dodać zaczyn, wyrobić ponownie i odstawić na godzinę. Następnie formujemy pączki, które dobrze jest zważyć c, aby miały około 55 g po nadzieniu każdy. Uformowane, lekko spłaszczone pączki pozostawić na 15 min do wyrośnięcia. Smażyć na oleju. Można także upiec w piekarniku w foremkach do mufinek, wtedy nie dodaję alkoholu.

Sprawdzone przepisy na pączki

Ja najbardziej lubię te najmniej zdrowe, czyli jeszcze ciepłe, tylko lekko opruszone cukrem pudrem. Można pączki jednak dekorować czy się chce i jak się chce. Lukier, skórka pomarańczowa, czekolada… Podobnie jest z nadzieniem: Konfitura różana ( uwielbiam!), powidła śliwkowe, dżemy, konfitury, marmolady, budyń, tak naprawdę na co tylko mamy ochotę. Najważniejsze żeby pieczenie i jedzenie sprawiało przyjemność..

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.