Kiedy pragnienie na coś słodkiego staje się nie do zniesienia, łatwo wpaść w pułapkę podjadania. Dlaczego tak często sięgamy po słodkie przekąski i jak możemy sobie z tym poradzić? Dietetyczka Julia Szymura, na swoim Instagramie, podzieliła się sprawdzonymi poradami, które mogą pomóc nam uporać się z tym problemem.
Dlaczego mamy ochotę na słodycze?
Jak tłumaczy dietetyczka nasza potrzeba na słodkie przekąski może wynikać z pewnych niedoborów w organizmie. Gdy brakuje nam ważnych składników odżywczych, nasz organizm w naturalny sposób próbuje je uzupełnić – często sięgając po cukier, który daje szybki zastrzyk energii. Aby zapanować nad tym mechanizmem, warto zadbać o odpowiednią suplementację i zdrowe nawyki.
Jak ograniczyć słodycze w diecie? Sprawdzone porady dietetyczki
Chrom – stabilizator poziomu cukru we krwiChrom to kluczowy minerał, który pomaga kontrolować poziom cukru we krwi. Jego niedobór może prowadzić do nagłych napadów głodu na słodycze. Chrom znajdziesz w naturalnych produktach, takich jak brokuły czy orzechy. Jeśli jednak trudno jest Ci dostarczyć go w odpowiednich ilościach z diety, warto rozważyć suplementację. Dzięki temu minerałowi możesz skutecznie zmniejszyć ochotę na cukier i lepiej kontrolować swoje posiłki.
Woda z cytryną – naturalny sposób na apetyt
Jednym z najprostszych, a jednocześnie skutecznych sposobów na ograniczenie słodyczy jest picie wody z cytryną. Ten naturalny detoks nie tylko odświeża organizm, ale także zmniejsza apetyt na cukier. Woda z cytryną wspomaga trawienie, co pozytywnie wpływa na ogólne samopoczucie, a jej regularne picie może pomóc Ci zapanować nad zachciankami na słodkie przekąski.
Probiotyki – zdrowie jelit, mniej słodyczy
Twoje jelita mają ogromny wpływ na apetyt – również na słodycze. Zdrowa flora jelitowa pomaga utrzymać prawidłową równowagę w organizmie, co może zredukować ochotę na słodkie przekąski. Naturalne probiotyki znajdziesz w jogurtach, kiszonkach, takich jak ogórki czy kapusta kiszona. Wspieranie mikrobiomu jelitowego może przynieść zaskakujące korzyści nie tylko dla trawienia, ale także w walce z cukrowymi zachciankami.
Magnez – kluczowy minerał dla redukcji słodyczy
Niedobór magnezu często objawia się zmęczeniem, osłabieniem, a nawet drżeniem mięśni – to stany, które mogą prowadzić do zwiększonej chęci na słodycze. Aby temu zapobiec, warto zadbać o odpowiednią podaż magnezu w diecie. Bogate w magnez są m.in. orzechy, szpinak i produkty pełnoziarniste. W przypadku większych niedoborów warto także sięgnąć po suplementy, które ułatwią utrzymanie właściwego poziomu tego pierwiastka.
Przeczytaj także:
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.